REKONSTRUKCIJA TUNELA KOD ZENICE Gospodarstvo će zbog Vranduka izgubiti 18 milijuna KM!

Zbog kolapsa na cesti  M-17, koji traje od studenog  prošle godine, kad je počela rekonstrukcija tunela Vranduk kod Zenice, mjesečno se gubi milijun maraka, podaci su Udruge poslodavaca Zeničko-dobojske županije.

Prema riječima Vladimira Franjića, člana Udruge  poslodavaca ZDŽ i Federalne udruge  poslodavaca, “Ceste Federacije BiH” ušle su neozbiljno u projekt i nisu realno sagledale sve ono što ih očekuje u okviru rekonstrukcije tunela, piše Dnevni avaz.

– Tražili smo od vlasti da nas zaštiti, razgovarali smo s kantonalnim i federalnim premijerom, ali sve je ostalo na obećanju. Ništa se do sada nije poduzelo, a štete koje svi trpe, naročito gospodarstvenici , nesagledive su – kaže on.

Vladimir Franjić

Šteta 50 000 KM dnevno

U Udruzi poslodavaca ZDŽ  uradili su detaljnu analizu kolona koje se stvaraju s obje strane, iz pravca Zenice i iz Nemile.

– Stotinjak kamiona stoji sat u koloni. Sat vremena kamiona je 50 maraka. To je gubitak od 5.000 KM za sat, a za deset sati je to 50.000. Naše procjene su da se mjesečno gubi milijun maraka. Gospodarstvo će za 18 mjeseci izgubiti 18 milijuna, kolika je i vrijednost investicije – poražavajući su podaci  analiza.

Ističe da je i on na gubitku, kao vlasnik firme, te da su njegovi radnici ranije za dan uspijevali obaviti posao u Tešnju, a da im sada treba dan samo da odu tamo.

Cesta u Nemili

– Duple dnevnice, dupli troškovi, duplo gorivo… sve to ostavlja posljedice na nas, gospodarstvenike. Samo zato što je posao loše ugovoren, napravljena je šteta poslodavcima – ističe on.

Zahtjevniji tender

Smatra da je trebalo prethodno osigurati alternativne puteve za preusmjeravanje prometa  te da je tender trebalo postaviti zahtjevnije, tražiti da se radi 24 sata dnevno, da je u svakom trenutku prisutno 50 radnika, pet-šest strojeva te izvođaču postaviti rok za završetak radova od deset, umjesto 18 mjeseci.

Ako ne urade ceste, slijede prosvjedi

– Mještani Nemile, ali i Vranduka, ogorčeni su stanjem puteva. Više to nisu rupe nego provalije. “Cestama FBiH” dao se rok od deset dana da ih saniraju. Ako ne urade, slijede prosvjedi, kojima se priključujemo i mi, jer je to direktno vezano i za nas – kaže Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Turci sletjeli u Sarajevo, vraćeni istim letom u Istanbul

S Međunarodne zračne luke Sarajevo vraćeno je 17 državljana Turske jer nisu ispunjavali uvjete za ulazak u BiH."Jučer je 17 državljana Turske došlo zrakoplovom...