Reis Kavazović ugostio Plenkovića, zahvalio “prijateljskoj Hrvatskoj na podršci BiH”: Treba unaprjeđivati odnose Bošnjaka i Hrvata

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice posjetio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sa delegacijom.

Nakon dobrodošlice premijeru Plenkoviću i hrvatskom izaslanstvu, reisu-l-ulema je zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljske države.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijeljenost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ka europskim i NATO integracijama.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske partnerska i prijateljska u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Također, dodao je i da će se Republika Hrvatska aktivno zalagati za europski put Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređivati kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisu-l-ulema je uručio Monografiju multimedijalne izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Europa u iskustvu Bosne” te je najavljeno skoro postavljanje izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanje i znanost Dževad Hodžić i šef Ureda reisu-l-uleme Rifat Fetić, objavila je MINA./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img