Reflektori stižu i na stadion ‘Rođenih’ u Vrapčiće

Na nogometnom stadionu u Vrapčićima počeli su radovi na izgradnji temelja za reflektorsku rasvjetu. Stadion Rođenih, kao i ostali stadioni klubova Premijer lige BiH, dobit će tako reflektore, što će od sljedeće sezone biti obaveza klubova u ovom rangu natjecanja.

”Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze klubova i lokalnih zajednica jamče da ćemo u sezonu 2020/2021. godine ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu s UEFA standardima”, istaknuto je je ranije iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH).

Iz bh. “kuće nogometa” istaknuli su da je u kolovozu 2017. godine pokrenut Projekt unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH .

– ”Htjeli smo da se susreti BH Telecom Premijer lige BiH mogu igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uvjeti za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući. Smatrali smo da večernji termini u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i utjecati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige BiH”, istakuto je.

Kada su u pitanju tehnički dijelovi projekta, NS BiH je uvelike pomogao klubovima.

NS BiH je osigurao nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebali pripremiti izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija”, navode u priopćenju za javnost iz NS BiH.

Dodaje se kako je za taj projekt NS BiH dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000 američkih dolara.

”Zaključili smo ugovor s Philipsom za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i s kojima je NS BiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je lipanj 2020. godine, a Izvršni odbor NS BiH je u skladu s tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obvezujući uvjet za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima”, ističu iz NS BH.

U tijeku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima “Pecara” u Širokom Brijegu i “Pod Bijelim brijegom” u Mostaru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA DANAŠNJI DAN

Legendarna pobjeda Vatrenih nad Njemačkom

Na današnji dan na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1998. godine hrvatska nogometna reprezentacija je u četvrtfinalu pobijedila Njemačku s 3:0. Na stadionu Gerland u...