REAKCIJE EUROPE NA GRČKO NE Cipras zemlju doveo u ćorsokak

Grčki ministar obrane Panos Kamenos je, reagirajući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu ‘ne’, na svom Twitteru napisao da je “grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama”.

“Grčki narod je dokazao da nije podlegao ucjenama, teroru, prijetnji – demokracija je pobijedila”, napisao je ministar u poruci na društvenoj mreži. Kamenos je čelnik manje stranke Nezavisni Grci (Anel) koja sudjeluje u vladinoj koaliciji ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa.

Sutra sastanak Hollandea i Merkel

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak navečer u Parizu na radnoj večeri kako bi “ocijenili posljedice grčkog referenduma”, objavilo je u nedjelju navečer francusko predsjedništvo.

Do sastanka u Elizejskoj palači neposredno nakon referenduma dolazi u sklopu stalne suradnje između Njemačke i Francuske “kako bi se doprinjelo trajnom rješenju u Grčkoj”, navodi se u priopćenju.

Merkel: Cipras Grčkudoveo pred zid

BBC-eva reporterka iz Berlina javlja kako je Angela Merkel u privatnom razgovoru s kolegama izrazila veliku zabrinutost jer smatra da je Cipras zemlju doveo pred zid.

“Merkel i kolege smatraju da je grčka vlada uništila svo povjerenje”, dodala je i zaključila: “Možete si sam zamisliti pod kojim će uvjetima započeti eventulni ponovni pregovori”

Europa neće napustiti Grčku bez obzira na ishod današnjeg referenduma i postoji mogućnost da će osigurati izvanredne pozajmice, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz: Nećemo napustiti Atenu

Schulz je za njemački dnevnik Velt am Zontag rekao da je grčka Vlada tu zemlju dovela u ćorsokak.

“Možda ćemo Grčkoj dati izvanredne pozajmice radi održavanja javnih službi i da bi ljudi dobili neophodna sredstva. Za to, Bruxelles će na kratkoročnoj razini, osigurati sredstva”, kazao je Schulz.

Međutim, on je upozorio da to neće biti trajno rješenje.

Steinmeie: Tresu se temelji EU

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da glasanje “protiv” na grčkom referendumu o mjerama štednje neće olakšati kompromis s kreditorima te zemlje – “naprotiv”.

Steinmeier, ipak, tvrdi da Grci imaju pravo da glasaju o budućnosti svoje zemlje i da će Grčka ostati članica 28-člane Europske unije čak i u slučaju da se na referendumu odbace mjere štednje koje zahtijevaju međunarodni kreditori od Grčke.

On je izjavio za berlinske novine “Tagesspiegel am Sonntag” da dužnička kriza u Grčkoj, neriješeni problem kako se baviti desecima tisuća migranata koji hrle preko Mediterana i britanski zahtijevi za reformom EU, potresaju temelje Unije, prenosi AP.

Upozorio je da bi “Grexit” – grčko napuštanje zajedničke europske valute koju koristi 19 zemalja – naškodio kredibilitetu Europe u svijetu./HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...