Hrvatski Medijski Servis

RAZMJENA DIPLOMATSKIH NOTA: Zagreb prosvijedovao zbog paljenja hrvatske zastave i Nikolićeve izjave, a Beograd zbog Thompsona!

Šešelj ponovo palio hrvatsku zastavu

Hrvatska je uputila oštar demerš Srbiji zbog izjava Nikolića i Šešeljevog ponovnog paljenja hrvatske zastave, dok Srbija prosvjeduje zbog neprihvatljivih parola koje su se mogle čuti na koncertu Marka Perkovića Thompsona.

‘Nikolićeve izjave da Hrvatska ‘Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera’, smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim’, kažu u minirstarstvu vanjskih poslova Hrvatske.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u četvrtak oštar demarš otpravnici poslova veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović te joj je prenesen zahtjev da srbijanska vlada što prije sankcionira one koji su u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu palili hrvatske zastave, a izjave predsjednika Tomislava Nikolića su ocijenjene “netočnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

“Apsolutno je nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, s nekolicinom svojih pristaša i neometan od strane policije, jučer ponovno, pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih. Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo”, stoji u prosvijednoj noti Željka Kuprešaka, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Optuženi ratni zločinac Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu pred hrvatskom ambasadom u Beogradu u srijedu, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u “Oluji”, a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u ljeto 1995.

Još jednom se pokazuje, ističe Kuprešak, da izjave “optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj suradnji, odnosima država u regiji i njihovu europskom putu”.

Dodao je da događaji koji su prethodili incidentu također nisu pridonijeli smirivanju situacije te racionalnom i odgovornom djelovanju, a govori visokih srbijanskih dužnosnika povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” kontraproduktivno djeluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, stoji u prosvijednoj noti, “izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska ‘Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera’, smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

No, istog dana i Srbija je skicirala demarš koji će uputiti Hrvatskoj “zbog proustaških provokacija” na obilježavanju vojne akcije “Oluja” u Kninu, saznaje RTS

Navodi se da je na proslavi “Oluje” u Kninu hrvatski pjevač Marko Perković Thompson pozdravio publiku povikom “za dom spremni”.  te da su se na koncertu mogle čuti i užasne poruke poput  “Ubij Srbina”, i “Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina”.

Također se navodi da je tijekom dana skupina ljudi koji su došli u Knin, uz nacističke pozdrave, pjevala ustaške pjesme sa zastrašujućim porukama./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte