IZVANREDNI IZBORI 12. TRAVNJA

Raspušten parlament Sjeverne Makedonije

Parlament Sjeverne Makedonije raspušten je danas popodne zbog izvanrednih parlamentarnih izbora, a koji će biti održani 12. travnja. Parlament je odluku o svom raspuštanju donio na prijedlog predsjednika Sobranja Talata Džaferija (DUI).

Redovan termin za parlamentarne izbore u Sjevernoj Makedoniji bio je prosinac ove godine.

Džaferi je istaknuo da je odlučio da danas bude “dan D”, 55 dana prije izbora, jer je to krajnji termin za raspuštanje da bi se osiguralo da izbori budu 12. travnja, na datum koji su u listopadu prošle godine dogovorili lideri parlamentarnih stranaka.

Za odluku o raspuštanju je glasovalo 108 zastupnika u parlamentu sa 120 mjesta, a nije bilo suzdržanih ili glasova protiv te odluke.

Džaferi je ranije najavio da će parlament biti raspušten 12. veljače, ali je to odgodio za nekoliko dana da bi bili donijeti “neki važni zakoni”, među kojima o tužiteljstvu, za koji je EU poručila da očekuje već sada.

Usvojeni zakoni

U posljednjih nekoliko sati rada parlamentarna većina je, uz protivljenje najveće makedonske opozicijske stranke VMRO DPMNE, uspjela osigurati dvotrećinsku podršku za zakone o javnom tužiteljstvu i o Vijeću tužitelja i izmjene Zakona o obrani, na čijem je usvajanju inzistirala vladajuća SDSM.

Donošenje novog zakona o tužiteljstvu, iako nije formalni uvjet da EU odobri početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u Uniju, EU je više puta poručila da će smatrati pozitivnim znakom da se reforme provode i da se u Skoplju ozbiljno shvaća suzbijanje kriminala i korupcije, dok je Zakon o obrani potreban zbog usuglašavanja s NATO-om.

O održavanju izvanrednih parlamentarnih izbora 12. travnja dogovorili su se prošle godine u listopadu na sastanku lideri parlamentarnih stranaka s predsjednikom Republike, pošto EU treći put nije odredila datum za početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u svoje redove./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U samoizolaciji 240 građana

Na području Uskoplja nije registriran nijedan slučaj zaraze virusom COVID-19, a svi urađeni testovi na koronavirus bili su negativni.Prema informaciji iz Kriznog stožera ovog...