Raguž: Prvo što hrvatski zastupnici trebaju učiniti je- početi govoriti

– Izbor Željka Komšića u dva ciklusa, izbor delegata u Dom naroda iz reda hrvatskog naroda, izbor predsjednika Federacije, te konsekventno i ova nelegalna platformaška vlada, jasni su i nepobitni su dokazi dekonstituiranja Hrvata u BiH, izjavio je predsjednik Hrvatske Republikanske Stranke Slaven Raguž.

Govoreći za internetski portal Hercegovina.info Raguž je kazao kako je “trgovina koja je na vlast, pod blagoslovom OHR-a, dovela platformašku koaliciju  do toga da je trenutni dug FBiH premašio 5,5 milijarde KM i još uvijek raste, jer “ova vlada ne zna ništa drugo nego na kredite uzimati dodatne kredite kako bi kupovali socijalni mir”.

-Ne znači to da bi dug bio manji da su legitimni hrvatski predstavnici bio dio izvršne vlasti, ali činjenica je da su najveći socijalni nemiri i katastrofalne greške u odlukama po direktni život žitelja ove zemlje bili za period Alijanse i ove Platforme, kada se silom nametala vlast u Federaciji mimo legitimne volje Hrvata, izjavio je predsjednik Hrvatske Republikanske Stranke Slaven Raguž u intervju portalu Hercegovina.info.

Sasjeći glomazni birokratski aparat

Raguž smatra kako je potrebno administrativno-teritorijalno preuređenje BiH, koje bi u korijenu sasjeklo glomazni birokratski federalni aparat, te redefiniranjem odnosa i poštujući legitimnu volju svakoga naroda, osiguralo budućnost BiH, a samim tim i EU perspektivu.

HRS će u sljedećem razdoblju, prema Raguževim riječima, izići sa svojim prijedlogom koji se radi na načelima Rezolucije europskog Parlamenta iz veljače 2014. godine.

-Federalna razina koja je objektivno najveći uteg po živote žitelja Federacije, a ponajviše Hrvata, bi se ukinula i išlo bi se u preuređenje Federacije, kao uvod u preuređenje BiH. Hoće li biti tri entiteta, republike s teritorijalnim diskontiuitetom, nešto sasvim treće, stvar je dogovora legitimne volje sva tri naroda, kaže predsjednik hrvatskih republikanaca.

On smatra kako Federacija služi isključivo za trošenje resursa javnih poduzeća i financiranje interesnih poslovno stranačkih grupacija.

-Županije i općine s hrvatskom većinom plaćaju cijenu nepravedne raspodjele federalnih resursa o čemu sam više puta govorio. Uzmite samo primjer udjela u vlasništvu i raspolaganje aktivnom javnih poduzeća. Da ne spominjemo zaduživanje Federacije koje je davno premašilo razinu mogućnosti financijskog održavanja i pitanje je kada će Federacija bankrotirati. Dakle neminovno je redefiniranje ove razine vlasti, a dug bi se raspodijelio razmjerno na općine i županije gdje je ponajviše novca i otišlo s ove razine. To je jedan od razloga što su određeni detalji ovog našeg prijedloga naišli na oštre osude od strane bošnjačkih medija i stranaka, budući da su tu definitivno na dobitku općine i županije s hrvatskom većinom koje bi naslijedile daleko manji dug od onih bošnjačkih, kazao je Raguž.

Dovođenje u red općina i županija

Prvi korak na kojem će HRS inzistirati jeste, po Raguževim riječima, dovođenje u red općina i županija s hrvatskom većinom. -Porazno je da su hrvatski krajevi zaduženi i katastrofalno loše raspolažu sredstvima, kriveći za to uvijek druge. Uvođenje reda znači rješavanje gordijskog birokratskog čvora i deprivatizacija općinskih i županijskih struktura od strane stranaka i stranački podobnih ljudi i interesa. Jednostavno da strukture krenu raditi ono što im je u opisu posla, a ne ono što stranačke središnjice narede, kaže predsjednik HRS-a.

Prva stvar koju, kaže Raguž, moraju početi raditi hrvatski zastupnici jeste da počnu govoriti.- Sramota je da nitko od zastupnika hrvatskih stranaka u Federalnom domu Parlamenta u prošlom mandatu nije ponudio niti jedan prijedlog nekog Zakona. Rijetki su isključivo amandmanski djelovali na tuđe prijedloge, a mnogi od njih riječi nije reklo tijekom cijelog mandata. Svi redom su profesionalizirali statuse i primaju 4/5 tisuća KM neto mjesečnih prihoda. HRS-u će se zalagati za ukidanje profesionalnih mandata zastupnika, osim za predsjednika parlamenta, njihove zamjenike i predsjednike klubova naroda, izjavio je predsjednik HRS-a.

Nikakva konkurencija Čoviću

Raguž je komentirao i situaciju oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH

-Činjenica je da SDP nije kandidirao Hrvata, DF je kandidiranjem apsolutnih anonimusa za hrvatskog člana, uložio sve na kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva, dok je Budimir u biti bošnjački kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Smatram da će vrlo teško Bošnjaci, pored svih svojih kandidata, opet glasovati za hrvatskog člana. Jedina možebitna konkurencija Čoviću bi mogao biti Martin Raguž, ali još uvijek nije jasno koje je njegovo biračko tijelo. Ako on računa, kako je i sam priznao, na bošnjačke i srpske glasove, pored hrvatskih, što je možda razlog sterilnosti njegovih političkih stavova, onda je to nikakva konkurencija Čoviću, iz istih razloga kao ni Budimir. Međutim, budući da Raguž od svih kandidata ima najviše staža u politici, siguran sam da će početi nešto govoriti, a ne slati općenite poruke, identične i bez konkretnog sadržaja pri svakoj prigodi medijskog istupa. Čović može računati na stranačku birokratsku mrežu koju ni Raguž, a pogotovo Budimir nemaju, prema tome ako želi ugroziti Čovića mora mijenjati taktiku. Što se tiče HRS-ove podrške, daleko je još do izbora, kazao je.

HRS, kazao je Raguž poštuje Deklaracije HNS-a i sve dokumente, zalažu se za to da poštivanje tih dokumenata mora biti obveza svakog politički aktivnog Hrvata.

-To se mora institucionalizirati i staviti na papir, kako bi se spriječila privatizacija ove institucije strane bilo koga, bilo da se radi o onima koji objektivno imaju najjaču snagu unutar HNS-a, ali još više nećemo dopustiti blaćenje ove institucije od strane onih koji, krijući politički kukavičluk iza ispraznih floskula, neargumentiranim i neutemeljenim udaranjem u ideju HNS-a namjeravaju pravdati neke buduće koalicije i projekte koji nemaju većinski hrvatski legitimitet, kazao je Raguž.

To će, po njegovim riječima, biti uvod u prezentiranje  prijedloga preuređenja FBiH i BiH.,

-A kada krene službena kampanja idemo obilaziti teren s konkretnim projektima i idejama. Sve naše ideje će biti potkrijepljene realno izvedivim planom kako bi i naš politički angažman bio mjerljiv u očima naroda. Prema tome, oni koji, u okolnostima u kojima živimo, očekuju obećanja radnih mjesta, izgradnje auto-putova za svako selo, obećanja meda i mlijeka, samo da se glasuje za nas, to neće dočekati. Taj vid kampanje prepuštamo drugima. Mi ćemo nuditi svoj program i ideje, tko se bude s njima identificirao, neka glasuje za nas, tko ne, ima za koga glasovati i neka mu bude kao i do sada, kazao je Raguž za portal Hercegovina.info. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKI PREMIJER

Plenković posjetio HNK Mostar i čestitao im 25. obljetnicu utemeljenja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u sklopu svog posjeta Mostaru, danas je s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem obišao prostorije Hrvatskog narodnog kazališta...