Radončić za HMS: Važno je da istraga Federalne policije u sektoru vodoprivrede dobije epilog u optužnicama

-Činjenica da se u Srbiji i Hrvatskoj već vode slični krivični procesi je sigurno ohrabrenje i za naše agencije za provođenje zakona i SBB ih u tome potpuno podržava, izjavio je za Hrvatski medijski servis lider SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, komentirajući najavu direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača o pokretanju istrage kako bi se “utvrdila odgovornost institucija i pojedinaca za nepoduzimanje aktivnosti na zaštiti od poplava.

“Vrlo je važno da aktivnosti Federalne uprave policije dobiju epilog u optužnicama koje će podnijeti nadležni tužitelj, kazao je Radončić za HMS.

Kriminalistički sektor Federalne uprave policije počeo je provjeru institucija i pojedinaca u Federaciji u sektoru vodoprivrede. Cilj je utvrditi eventualnu odgovornost i propuste u prevenciji poplava koje su pogodile našu zemlju, izjavio je sinoć za Dnevnik Federalne televizije direktor FUP-a Dragan Lukač.

“Mora se utvrditi eventualna odgovornost ljudi i pojedinaca koji su odgovorni u ovoj oblasti i koji su bili nadležni da poduzimaju određene mjere u smislu zaštite od ovakvih prirodnih katastrofa”, precizirao je Lukač.

Podsjetimo, odmah nakon poplava predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je održao izvanrednu pres- konferenciju i tražio pokretanje krivične odgovornosti zato što je Vlada Federacije BiH nezakonito sklonila 20 milijuna KM s računa Civilne zaštite. Kazao je kako je to teško krivično djelo, kao i  da je ta ista Vlada radila mimo zakonski obvezujućeg Nalaza Federalne ravizije koja je još prije godinu i po utvrdila da se sredstva namjenjena za sprečavanje poplava ne koriste na zakonit način i usmjeravaju ka drugim točkama potrošnje i ne koriste u skladu s namjenom./HMS/

Najnovije