MINISTAR SIGURNOSTI BIH

RADONČIĆ: Za Graničnu policiju tražit ću financijsku pomoć svih općina, gradova i entiteta

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić objavio je na svom Instagram profilu da će od svih općina, gradova i entiteta u BiH tražiti da izdvoje novčana sredstva za podršku Graničnoj policiji BiH.

– Ovih dana imao sam veoma brojne i dinamične sastanke s našim sigurnosnim agencijama, ali i velikim brojem međunarodnih predstavnika. Strategija Ministarstva sigurnosti BiH jeste da svi, i domaći politički faktori i međunarodna zajednica, trebaju preuzeti više odgovornosti da se financijski i tehnički pomogne kako bi naša granica prestala biti korzo za nesmetani šetajući ulazak tisuća anonimnih migranata. A, njihov broj će sigurno rasti.

Osim više strateških mjera, koje se s mnogo smisla za delikatnost pažljivo pripremaju, Ministarstvo sigurnosti BiH će vrlo brzo uputiti jednu urgentnu molbu.

Naime, svim općinskim vijećima, načelnicima općina, gradskim vijećima i gradonačelnicima, kantonalnim skupštinama i vladama i, naravno, entitetskim vladama uputit će se službeni zahtjev i molba da razmotre opciju i, u okviru svojih mogućnosti i shvažanja važnosti problema, izvrše eventualne rebalanse i promjene proračunskih stavki. I, da nam priopće s koliko novaca i u kojem razdoblju mogu participirati u tome da migrante zaustavimo na granici, a ne na vratima domova mnogih naših ljudi. Ovim bi se trebao osigurati dio novca, koji bi se putem Vijeća ministara proslijedio za hitno školovanje i zapošljavanje novih graničnih policajaca.

U ovom trenutku akutno nedostaje blizu 400, a ukupno 1.200 policijskih službenika, koji bi trebali štititi suverenitet BiH, sigurnost naših građana i učiniti nas još odgovornijim partnerom prema međunarodnoj zajednici na polju zajedničke sigurnosti. Lobirat ćemo za svaki novi euro kod međunarodne zajednice, za svaki novi dvogled, dron ili kameru, ali moramo probati iznaći i domaće resurse, uz puno razumijevanje opće, iznimno teške ekonomske situacije. Moram priznati, za tri godine trajanja i eskaliranja migrantske krize, nije u BiH izmijenjen niti jedan zakon ili podzakonski akt, ali nije značajno osmišljen financijski način kako situaciju staviti pod kontrolu i da zajednički podijelimo teret ekstremno odgovorne zadaće. Ovo je prilika da djelujemo jedinstveno, bez obzira na razinu vlasti, napisao je radončić na Instagramu./HMS/

Najnovije