Hrvatski Medijski Servis

RADONČIĆ: Presuda Karadžiću mala utjeha za žrtve i velika pobjeda BiH

Fahrudin Radončić,predsjednik SBB-a

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić smatra da je pravomoćna presuda Radovanu Karadžiću povijesna prekretnica za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene narode i građane, a posebno za žrtve agresije na BiH.

– Presuda predstavlja barem djelomično zadovoljenje pravde za stotine tisuća žrtava zločinačke politike koju je predvodio Radovan Karadžić, te veliku lekciju svima koji nakon više od dva desetljeća i dalje umanjuju i relativiziraju razmjere ratnih zločina i međunarodno sudski dokazane odgovornosti vojnog i političkog vrha bosanskih Srba tijekom devedesetih godina.

Konačnom osudom prvog čovjeka u provođenju genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja, pravda je nadvladala mračnu propaganda, a monstruozni ratni zločinac Radovan Karadžić u povijesti svijeta ostat će upamćen kao najgori inspirator, poticatelj i vođa zločina nad čovječnošću. Nikada i nigdje, bilo kakvo negiranje, minimiziranje ili relativiziranje te činjenice neće promijeniti konačnu i utvrđenu istinu – istakao je Radončić.

Presuda Radovanu Karadžiću, rekao je Radončić, konačna je opomena svima koji i danas relativiziraju ratne zločine i veličaju ratne zločince, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama. “Ta populistička, retrogradna i destruktivna politika danas je još jednom poražena i kao takva međunarodno okarakterizirana kao zločinačka”.

– Današnja presuda ne može biti velika satisfakcija obiteljima stradalih niti preživjelim žrtvama genocida i ratnih stradanja, ali je snažna pretpostavka da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi. Ova odluka međunarodnog suda bez sumnje treba doprinijeti utvrđivanju konačne istine i odgovornosti o ratnim događanjima, ali i građenju povjerenja i pomirenja među narodima u BiH, te stabilizaciji političkih i ukupnih društvenih prilika, kako u BiH, tako i u regiji – istaknuo je predsjednik SBB-a BiH./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte