NASLIJEDIT ĆE PERICU STANIĆA

Radončić predložio Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo ministar Fahrudin Radončić.

“U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konzultacija s parlamentarnom većinom donio sam odluku da službeno predložim Ćuluma i on je sada u proceduri za novog direktora SIPA-e”, izjavio je Radončić.

Potvrda Darka Ćuluma za direktora SIPA-e mogla bi se naći već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, a prije toga će biti obavljene konzultacije na Kolegiju s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Ipak to će biti poznato tek sljedećeg tjedna poslije radnog sastanka i priprema za sjednicu koja je zakazana za 23. siječnja.

“Tada ćemo znati dnevni red odnosno hoće li potvrda Ćuluma biti na toj ili nekoj od sljedećih sjednica”, dodao je Radončić.

Doznaje se da su Radončić i Ćulum razgovarali o ovom imenovanju te da je aktualni direktor Policije RS-a i dalje veoma zainteresiran za čelnu poziciju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Perica Stanić, iako najbolji kandidat za novi mandat na ovoj funkciji i prijedlog prošlog ministra sigurnosti Dragana Mektića, nakon što je predao dužnost u SIPA-i vratio se u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske, odakle je i raspoređen na čelno mjesto SIPA-e.

Najveći broj bodova, prema kriterijima na osnovu kojih je formirana lista Nezavisnog odbora prilikom intervjua s kandidatima za direktora SIPA-e, je dobio Perica Stanić. Imao je 96,25 bodova.

Na drugom mjestu je bio direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, s 80 bodova. Trećeplasirani je Žarko Laketa sa 66,87 bodova. Goran Zubac se, sa 31,87 bodova, nije plasirao u utrci za direktorsku poziciju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Perica Stanić u proteklih mjesec dana obavlja funkciju savjetnika direktora Policije RS-a – Darke Ćuluma. Treba podsjetiti da funkciju v.d. direktora SIPA-e trenutno obavlja Đuro Knežević./HMS/

Najnovije