MINISTAR SIGURNOSTI BIH

RADONČIĆ: Nećemo tolerirati da neki šetaju i šire virus

Ministar sigurnosti i predsjedatelj Koordinacijskog tijela BiH Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su šatori postavljeni na svim graničnim prijelazima, osim na Orašju i Dubici.

Po njegovim riječima, kapacitetu su: Bosanska Gradiška 200, Izačić 100, Bijača 100, Bosanski Brod 100, Rača 50, Šepak 50, Vardište 50, Klobuk 20 osoba.

Ministar Radončić je naveo da je, uz pomoć UNDP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH osiguralo da u narednih nekoliko dana dvije entitetske vlade – Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a, mogu kupiti 50 tisuća testova za koronavirus.

Kazao je i to da će šatorsko naselje u Lipi, koje jako opterećuje Unsko-sansku županiju , zahvaljujući Stožeru civilne zaštite Federacije i direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, rješavati na način „da će oni poslati 30 šatora, gdje će moći stati 200 ležajeva, a toliko je upućeno deka i onoga što treba“.

Ministar Radončić je naveo da će Koordinacijsko tijelo predložiti Vijeću ministara BiH opciju da nema PDV-a, odnosno niti poreznih carinskih nameta na medicinsku opremu, materijale, dok traje borba s koronavirusom.

Kaže da je danas razgovarao s kineskim veleposlanikom, te da se očekuje da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15-ak dana.

Radončić je informirao novinare i da je danas održao videokonferenciju s direktorima i rukovoditeljima sigurnosnih agencija u BiH.

– Sada je najveći posao staviti pod kontrolu osobe pod izolacijom. Moramo shvatiti da naši građani moraju biti u izolaciji i da više nećemo tolerirati da neki šetaju i šire virus i ubijaju ljude – istaknuo je ministar Radončić.

Kaže da je njegova preporuka bila da se apsolutno koriste zakonske ovlasti, odnosno da se pišu kaznene prijave. Dodao je da mjere daju rezultate.

Naveo je primjer da su 6. ožujka granicu BiH u oba pravca prešle 106.362 osobe, a da je 19. ožujka je prešlo 8.924 osobe.

– Znači dramatično smo smanjili broj prelazaka, što mislim da je veoma dobro – kazao je, između ostalog, Radončić./Fena/HMS/

Najnovije