Hrvatski Medijski Servis

RADNICI ALUMINIJA ZA HMS: Čekat ćemo 2-3 mjeseca, nakon toga se bojimo odlazaka u Njemačku

Foto: HMS

Jučerašnji dan bio je dug i neizvjestan za radnike mostarskog Aluminija. Željeli su konačno doznati pravu istinu o stanju u ovom (nekadašnjem) hercegovačkom gigantu. Iz razgovora s njima zaključuje se da su kvalificirani radnici najveća snaga Aluminija. Oni su kazali da će čekati 2-3 mjeseca, a ako u tom razdoblju ne dođe do ponovnog pokretanja proizvodnje boje se egzodusa u razvijene europske zemlje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Pomješani osjećaji

Boraveći više sati s radnicima Aluminija na vrelom mostarskom asfaltu ispred središnjice HDZ-a BiH uvjerili smo se kako među njima istodobno vlada osjećaj razočarenja i izgubljenosti pomiješan s nadom u bolje sutra, koje će, možda, ipak, doći.

Upitani jesu li u stanju ponovno pokrenuti proizvodnju u Aluminiju sugovornici HMS-a su kazali da nitko drugi, osim njih, nije u stanju uhvatiti se u koštac s tako složenom materijom.

„Tko će to drugi pokrenuti, ako ne mi, stari radnici i vođe smjena. Većina nas je tu u ćelijama po  30 godina i svaku  znamo u dušu“, rekli su radnici Aluminija.

Dodali su da je trenutno 80 čistih kada koje se odmah mogu staviti u funkciju, ali da ponovno pokretanje proizvodnje uz enormnu cijenu električne energije jednostavno nema smisla.

Radnici su spremni čekati još 2-3 mjeseca do eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje. Ako do toga ne dođe boje se egzodusa.

„Svak će čekati 2-3 mjeseca, ali ne duže. Bojimo se da će radnici otići u Njemačku“, kazali su sugovornici HMS-a.

Svjetlo na kraju tunela?

Da sve (možda) ipak nije nepovratno izgubljeno za Aluminij govori jučerašnji sastanak Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem i federalnom dopremijerkom Jelkom Miličević.

Na sastanku je zaključeno da Aluminij ne ide u stečaj sve dok se ne iscrpe sve mogućnosti oko mogućeg pokretanja proizvodnje.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno napraviti analizu o mogućem postepenom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku te u skladu s rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je tvornica  iskopčana s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka./B. G./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte