Hrvatski Medijski Servis

Radmanović: Erdogan prijeti Hrvatima i Srbima, uplovljavanje brodova u Neum je demonstracija sile

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je posljednja izjava turskog premijera do sada najbrutalnija, najteža i najizravnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH.

“Nazivajući sve koji stoljećima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima s BiH”, priopćeno je iz ureda člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih dužnosnika.

U priopćenju se ističe da će Radmanović u budućnosti svoj odnos i stav prilagoditi novonastalom odnosu najviših predstavnika Turske prema BiH, dok se to ne promijeni.
Radmanović je naglasio da je ovom izjavom Erdogan skinuo sve dosadašnje maske i rukavice i otvoreno se svrstao na stranu jednog naroda u BiH, Bošnjaka, a to znači protiv postojeće BiH, kao zajednice tri konstitutivna naroda.

“Kada pročitamo ovakve izjave jednog od najviših dužnosnika Turske ne možemo se ne zapitati: Je li to ta Turska koja pretendira na punopravno članstvo EU?! Ova izjava ima još veću političku težinu imajući u vidu da je Turska članica Vijeća za provedbu mira u BiH”, dodao je Radmanović.

U priopćenju se napominje da ovo nije prvi put da turski političari daju ovako teške i prijeteće kvalifikacije na račun pojedinih naroda u BiH i zemlje.

“Premijer Erdogan pokušava vratiti povijest unazad, što je nemoguće. Šta su Srbi i drugi narodi mislili o Osmanskom carstvu rekli su i pokazali u nacionalnoj oslobodilačkoj borbi prije stotinu i više godina i to je za nas završena priča”, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, demonstracija sile i verbalna prijetnja ratnim brodovima koja proizilazi iz Erdoganove izjave nisu nikakva zaštita suvereniteta BiH nego “najizravnija prijetnja njenoj opstojnosti u sadašnjem obliku”./Srna/ HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte