Sve vijesti

HNK Mostar

Radikali zaprijetili “izdajniku” Vučiću da će završiti kao Đinđić, ako uhiti Šešelja

Čelnici Srpske radikalne stranke (SRS) zatražili su u subotu od Haaškog suda (ICTY) bezuvjetno oslobađanje predsjednika te stranke i haaškog optuženika Vojislava Šešelja, a srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću poručili da ne pomišlja na uhićenje vođe radikala kada se iz Den Haaga vrati u Srbiju, poručivši mu da se sjeti kako su prošli svi “od Tita do (Zorana) Đinđića” koji su uhitili Šešelja.

Na prosvjedu članova i pristaša radikala u središtu Beograda, Šešeljev zamjenik Nemanja Šarović oštro je poručio vlastima da Šešelja po povratku u zemlju ostave na miru.

“Poručujem Aleksandru Vučiću da se ne igra i ne pomišlja da ga ( Šešelja) uhiti. Neka se sjeti kako su prošli svi oni koji su uhitili Šešelja – od Tita do Đinđića… Svi su oni odavno nestali s političke scene i to je poruka koju danas upućujemo vladi Srbije”, rekao je Šarović.

Naglasivši da Šešelj neće prihvatiti uvjete ICTY-a da u Srbiji bude u kućnom pritvoru, da javno ne nastupa i ne bavi se politikom, Šarović je rakao da će se Šešelj svakako vratititi “možda za dva mjeseca, možda za šest mjeseci” i da će radikali tada krenuti u borbu protiv režima.

“Tada ćemo krenuti obarati dosovski režim, jer ono što je nekad bio izdajnik Zoran Đinđić, danas je izdajnik Aleksandar Vučić”, rekao je Šarović aludirajući na Demokratsku oporbu Srbije (DOS) na čijem je čelu u vrijeme svrgavanja režima Slobodana Milođevića bio ubijeni premijer Srbije i vođa Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

Radikali su, nakon odvajanja frakcije iz koje je pod vodstvom Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića 2006. godine nastala Srpska napredna stranka (SNS), na izborima 2012. postali izvanparlamentarna stranka, a izborni prag nisu prošli ni na prijevremenim izborima u ožujku ove godine.

Potpredsjednik radikala Milorad Mirčić ocijenio je da na svijetu nema dva čovjeka koja Šešelja više mrze od Vučića i Nikolića i da oni “znaju kakva je njihova sudbina i što ih čeka ako se Šešelj vrati”.

“Narod u Srbiji može sve oprostiti, ali izdaju nikad ne prašta i ono što rade Nikolić i Vučić se pamti i bit će im vraćeno”, rekao je Mirčić.

Potpredsjednik Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović osudio je prijetnje donedavnih stranačkih kolega kao “poruke gole mržnje” i neskrivenu namjeru da “mržnju, nasilje i agresivno ponašanje unesu u politički život”.

“Posebno su za osudu otvorene pretnje, praktično smrću upućene predsjedniku Republike i vlade”, rekao je Mirović ocijenivši da se tako posredno prijeti i većini građana koji su na izborima glasovaali za Nikolić i Vučića.

Mirović je agenciji Tanjug rekao da su i on osobno i cijela javnost šokirani činjenicom da se “ne skriva gola mržanja prema političkim protivnicima”.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) ocijenio je da se radi o kaznenom djelu i da se državno tužiteljstvo mora očitiovati o izjavi čelnika radikala Šarovića sa današnjeg mitinga SRS-a.

Milan Antonijević iz YOCOM-a kaže da takve izjave “mogu biti opasne i treba im pristupati vrlo oprezno obzirom na iskustvo koje imamo” s ubojstvom premijera Zorana Đinđića.

Srbijansko ministarstvo pravde potvrdilo je u srijedu da je iz ICTY stigao zahtjev u kojem se u roku od tjedan dana traži odgovor Beograda je li spreman jamčiti da će Šešelj biti u kućnom pritvoru, da neće kontaktirati sa žrtvama i svjedocima i sud izvještavati svakih 14 dana ili odmah ako Šešelj prekrši uvjete privremene slobode./Fena/

Najnovije