Putinov protukandidat Nadeždin suočen s vjerojatnim isključenjem s izbora

Ruski antiratni predsjednički kandidat Boris Nadeždin izjavio je danas da je radna skupina ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva utvrdila da je 15 posto potpisa pristalica koje je on predao da podrži svoju izbornu ponudu nevažeće.

Ta cifra, ako se potvrdi, tri puta je viša od dozvoljene stope greške i predstavljala bi osnovu Povjerenstvu da diskvalificira Nadeždina iz kandidiranja na glasanju u ožujku.

Povjerenstvo će u srijedu donijeti konačnu odluku o tom pitanju, priopćio je Nadeždinov glasnogovornik.

Nadeždin je na Telegramu naveo da će se žaliti Vrhovnom sudu ukoliko ga Povjerenstvo odbije registrirati

Nadeždin je prošlog tjedna predao Izbornom povjerenstvu potpise više od 100.000 pristalica širom Rusije, u okviru napora da njegovo ime bude na glasačkom listiću.

Povjerenstvo je u petak priopćilo da je početna analiza potpisa pokazala da su neki od onih koji su navedeni kao pristalice Nadeždina bili preminule osobe.

Nitko ne očekuje da će Nadeždin (60) pobijediti, čak i ako mu bude dopušteno sudjelovanje, s obzirom na Putinovu dugu dominaciju i kontrolu nad državom.

Njegova kampanja je privukla je, međutim, pažnju građana zbog njegovog otvorenog protivljenja onome što Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Nadeždin kaže da je Putin napravio “fatalnu grešku” time što je pokrenuo rat, i da se obvezao da će okončati sukob pregovorima, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img