Sve vijesti

O POZADINI SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU

PUTIN: SAD želi neprestani kaos

Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Zapad za krizu na Bliskom istoku, gdje Izrael bombardira Pojas Gaze u pokušaju iskorjenjivanja Hamasa koji je 7. listopada ubio oko 1400 ljudi, uglavnom civila.

U televizijskom obraćanju na sastanku članova Vijeća sigurnosti i vlade te čelnika policijskih agencija, Putin je priznao činjenicu da je “kriza na Bliskom istoku započela terorističkim napadom protiv izraelskih civila”, no potom je ustvrdio da je “umjesto kažnjavanja zločinaca i terorista, nažalost, krenula osveta na principu kolektivne odgovornosti.”

“SAD-u je potreban neprestan kaos na Bliskom istoku”

Potom je udario na Zapad. Rekao je da “američke vladajuće elite i njihovi sateliti” stoje iza ubojstava Palestinaca u Gazi i iza sukoba u Ukrajini, Afganistanu, Iraku i Siriji te da su oni “najveći dobitnici globalne nestabilnosti”.

“Potreban im je neprestan kaos na Bliskom Istoku. Stoga SAD daje sve od sebe da diskreditira one zemlje koje inzistiraju na trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, na prekidu krvoprolića i koje su spremne dati stvarni doprinos rješavanju krize, umjesto da parazitiraju na njoj.”

Rusija podupire trenutni prekid vatre u Gazi i rješenje dvije države. Rusija je također razbjesnila Izrael kad je primila delegaciju Hamasa u Moskvi.

Putin je rekao da se Rusija u Ukrajini bori s američkim snagama u sjeni, koje je također okrivio za krizu na Bliskom istoku.

“Palestini se može pomoći samo borbom s onima koji se nalaze iza ove tragedije. Mi smo Rusija i borimo se s njima u kontekstu specijalne vojne operacije. I mi i oni koji teže za pravom istinskom slobodom”, rekao je.

“Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države”, rekao je Putin, dajući do znanja kako to nije cilj Washingtona.

Također je okrivio Zapad i Ukrajinu, čiju su petinu teritorija okupirale ruske snage, za događaje u Dagestanu, gdje je bijesna rulja u nedjelju navečer pokušala linčovati putnike koji su upravo sletjeli na aerodrom u gradu Mahačkala iz Izraela.

“Sinoćnji događaji u Mahačkali potaknuti su, dijelom i preko društvenih mreža, ne samo s teritorija Ukrajine nego od strane agenata zapadnih obavještajnih službi”, rekao je Putin./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...