O PRIJELAZNOM RAZDOBLJU

PUTIN: Rusija mora ostati jaka predsjednička republika

Ruski predsjednik Vladimir Putin upitan je o mogućem tranzicijskom razdoblju nakon što odstupi s vlasti za četiri godine te je rekao da smatra da Rusija mora ostati jaka predsjednička republika.

Kazao je to danas na susretu sa studentima u Sočiju koji je prenosila televizija.

Predložio je promjene koje bi mu omogućile da zadrži vlast

Prošlog je tjedna Putin, koji se po ustavu više ne može kandidirati za predsjednika, predložio ustavne promjene koje mu daju nekoliko mogućnosti da zadrži vlast nakon isteka mandata.

Među njima je smanjenje ovlasti predsjednika i jačanje premijerovih, što je izazvalo nagađanja da bi se Putin mogao vratiti na položaj na kojem je bio od 2008. do 2012.

“Naša zemlja, očito, mora biti snažna predsjednička republika. To je prva stvar. Mi imamo toliko etničkih skupina, nacionalnosti, načina života da ih je praktički nemoguće integrirati u okvir parlamentarne republike”, rekao je Putin, prilično odstupajući od prošlotjednih izjava.

“Želite da budem ministar-mentor?”

Upitan bi li Rusija trebala razmotriti određeno tranzicijsko razdoblje kao što je to učinio Singapur, Putin je rekao da to ne odgovara njegovoj zemlji.

Lee Kuan Yew, utemeljitelj modernog Singapura, postao je nakon umirovljenja ministar-mentor ili svojevrsni savjetnik kako bi omogućio stabilnost vlasti.

“On je bio izuzetan čovjek. To je istina. Bio je, što ja znam, 30 godina na vlasti i utemeljio je državu, to je istina. Želite da budem ministar-mentor?” pitao je Putin.

“Vaš prijedlog išao bi protiv institucije predsjednika. Mislim da se to ne može primijeniti na državu poput Rusije”, smatra Putin koji kao predsjednik i premijer već dvadeset godina dominira ruskom politikom./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img