Putin prvi put od početka rata putuje u članicu NATO-a

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarat će o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom njegova predstojećeg posjeta Turskoj, otkrio je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan. Susret se očekuje 12. veljače, ranije je rekao turski dužnosnik.

Prvo je to putovanje ruskog čelnika u zemlju članicu NATO-a od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Postoje napori da se pronađu “novi načini” za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost “konkretizira”, rekao je Fidan u intervjuu za televiziju A Haber, dodajući da će Erdogan pokrenuti to pitanje na sastanku.

Fidan je rekao da su neki brodovi već uspjeli prevesti ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez sporazuma, te da Turska takvu situaciju želi novim mehanizmom “razjasniti”. Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovno priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u srpnju 2023., godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN-a.

Kijev kaže da su u tijeku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocjenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img