Putin prijeti nuklearnim oružjem i planira akcije na Baltiku

Rusija je zaprijetila upotrebom “nuklearne sile” kako bi obranila Krim i upozorila da “isti uvjeti” koji su je naveli da sprovede vojnu akciju u Ukrajini postoje i u tri baltičke države, članice NATO pakta.

Prema zabilješkama magazina “Time”, dobijenih sa sastanka ruskih generala i dužnosnika State departmenta, “Moskva je zaprijetila različitim spektrom reakcija – od diplomatskih do onih koje uključuju vojnu silu”, ukoliko NATO nastavi gomilati snage u baltičkim zemljama – Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Sastanak se održao prošlog mjeseca u Njemačkoj, a Rusi su tada navodno “naglasili da će svaki pokušaj vraćanja Krima pod okrilje Ukrajini biti shvaćen kao napad na koji će se odgovoriti nuklearnom silom”.

U bilješkama se također navodi da će “ruski narod zahtijevati adekvatan odgovor ukoliko NATO nastavi raspoređivati snage blizu ruske granice”.

-Isti uvjeti koji su postojali u Ukrajini, i koji su isprovocirali Rusiju da poduzme određene vojne mjere, postoje i u baltičkim državama, u kojima, kao i u Ukrajini, postoji veliki broj stanovnika koji sebe smatraju Rusima – navodi se u bilješkama koje je objavio “Time”.

Rusija razmatra poduzimanje određenih koraka na Baltiku, ali to bi, prema zabilješkama, “bile tajne akcije koje bi za cilj imale destabilizaciju političke situacije u tim državama, i koje bi se jako teško povezale s Rusima”.

Također se navodi da bi “Moskva radije izbjegla slanje trupa i teškog naoružanja, te da bi se prije okrenula sofisticiranijim metodama”.

-Rusija želi polako utjecati na etnički rusko stanovništvo na Baltiku, i pokušati ih okrenuti protiv NATO-a – navodi se u dokumentu.

Ukoliko bi alijansa reagirala, to bi bilo shvaćeno kao “agresija protiv ruske nacionalne manjine u baltičkim državama”, i kao takva predstavljala bi situaciju mnogo opasniju od one u Ukrajini, naročito po SAD i njene saveznike./HMS/

Najnovije

RADOVI NA DIONICI TARČIN- IVAN U PUNOM JEKU

Evo kada bi autocesta trebala stići od Tarčina do granice Bosne s Hercegovinom

Radovi na poddionici autoceste na Kordidoru 5 C Tarčin – Ivan su u punom jeku, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Poddionica je podijeljena na dva...