DAN NAKON NALOGA ZA UHIĆENJEM

Putin posjetio Krim, ukrajinski poluotok kojeg je anektirala Rusija

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Krim, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala prije točno devet godina.

Ruska režimska novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar u Sevastopolju. Po svemu sudeći, te lokacije su odabrane kao svojevrstan odgovor na nalog za Putinovo uhićenje, koji je jučer izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu. U nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju.

Putin je avionom putovao od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu. Radi se o letu od 1821 kilometra. Potom su ga, prema riječima proruskog guvernera Krima Mihajla Razvožajeva, automobilom prebacili na više lokacija u gradu. Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište kod ostataka drevnog grčkog grada Hersonsosa, objavili su ruski državni mediji.

Podsjetimo, nalog za uhićenje Putina, koji je izdao Međunarodni kazneni sud, prvi je takav nalog koji se odnosi na lidera jedne od pet stalnih članica vijeća sigurnosti UN-a. Sud baziran u nizozemskom Den Haagu je takav nalog izdao i za Mariju Lvovu-Belovu, povjerenicu za ljudska prava pri Uredu ruskog predsjednika.

Moskva je, naravno, odmah odbacila takav potez Kaznenog suda, dok ga je Kijev pozdravio. Malo tko očekuje da će ruski predsjednik zaista biti uhićen, između ostalog i zato što Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda niti izručuje svoje državljane./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...