KLJUČA ZBOG SIRIJSKOG IDLIBA

Putin i Erdogan “na tankom ledu”

Situacija je zaoštrena nakon napada snaga sirijske vlade na položaje proturski orijentiranih pobunjenika, a potom i odmazde – obaranja helikoptera sirijske vlade.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već dva dana prijeti da će Turska napasti snage sirijske vlade bilo gdje u sjevernoj Siriji ako još jedan turski vojnik bude ozlijeđen. Poručio je i da je Turska odlučna do kraja veljače potisnuti snage sirijske vlade iza turskih punktova u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib.

“To ćemo učiniti na koji god način, iz zraka ili sa zemlje”, zaprijetio je Erdogan iz Ankare. Ali kome je ta prijetnja upućena – Bašaru al Asadu, koji je na čelu Sirije ili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez čije pomoći sirijske snage ne bi opstale u višegodišnjim borbama na tlu Sirije, u kojima se odnos snaga na terenu mijenja iz dana u dan?

Na Erdoganove optužbe odgovorio je Kremlj, odakle se javio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, koji je rekao da “sirijske snage u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile”. Peskov je istaknuo da su akcije sirijskih snaga “usmjerene na neutraliziranje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti”, prenosi Tas.

Odmah je uslijedila i kontraoptužba, jer je, kako navodi Reuters, Peskov rekao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutraliziranje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih skupina na sirijske i ruske snage nastavljaju.

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

Žuran sastanak

Zbog svega toga, Ankara u narednim danima šalje izaslanstvo u Moskvu, radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, a to je najavio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je rekao da je oko milijun ljudi raseljeno zbog sirijskih napada, prenio je Reuters. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Njemačka osigurala 40 milijuna eura, kao podršku turskim planovima da nađe rješenje za smještaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, prenio je Reuters.

Ankara tražila razgovor s Putinom

Cjelokupna situacija rezultirala je telefonskim razgovorom Putina i Erdogana, priopćio je Kremlj.

Erdogan i Putin su se usuglasili da je neophodno u potpunosti ispuniti rusko-turske sporazume o Siriji.

“Dvojica lidera razgovarala su o raznim aspektima aktivnosti koje za cilj imaju rješavanje sirijske krize”, navodi se u priopćenju Kremlja, prenosi Tas.

U priopćenju se precizira da je telefonski razgovor inicirala Ankara./Tanjug/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img