RAZGOVARALI 6 SATI

Putin i Erdogan dogovorili prekid vatre u sirijskom Idlibu

Ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Tayyip Erdogan dogovorili su danas u Moskvi prekid vatre u sirijskom Idlibu koji stupa na snagu u ponoć.

Putin je rekao da je s Erdoganom dogovorio sporazum za koji se nada da će zaustaviti vojne akcije u sirijskom Idlibu.

Razgovarali su dulje od šest sati

“Nadam se da će ovaj dogovor poslužiti kao dobar temelj za zaustavljanje vojnih aktivnosti u Idlibu i okončanja patnje ljudi i rastuće humanitarne krize”, rekao je Putin.

Razgovori dvojice predsjednika potrajali su više od šest sati.

Erdogan je rekao da prekid vatre u sirijskom Idlibu stupa na snagu u ponoć i da će Turska nastaviti surađivati s Rusijom da primirje i potraje.

“Radit ćemo zajedno na pružanju pomoći potrebitim Sirijcima”, rekao je Erdogan.

Dodao je također da turske vojne snage zadržavaju pravo na odmazdu u slučaju napada sirijskog režima u regiji.

Uvode se zajedničke patrole

Dogovorena je uspostava sigurnosnog koridora duž ključne autoceste u Idlibu i uvode se zajedničke patrole od 15. ožujka, rekli su ruski i turski ministri vanjskih poslova u zajedničkoj izjavi.

Sigurnosni koridor protezat će se šest kilometara sjeverno i šest kilometara južno od autoceste M4. Zajedničke patrole krenut će iz naselja Trumba, zapadno od strateškog grada Saraqiba i prolaziti do naselja Ain al Havr, rekli su ministri.

U devetogodišnjem ratu u Siriji sukobljavaju se sirijske snage koje podupire Rusija s pobunjenicima koje podržava Turska.

Danas je najmanje 16 civila poginulo u ruskim zračnim napadima u blizini grada Maarat Misrin u Idlibu, navode službenici civilne zaštite koji pomažu u uklanjanju ruševina i traženju preživjelih. Rusija negira gađanje civila./Hina/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img