Pusušje pomaže Orašju, Odžaku i Žepču

Načelnik općine Posušje Branko Bago u protekla dva dana je sa  suradnicima obišao općine Odžak i Žepče koje su zahvaćene poplavom. U Odžaku ih je dočekao šef civilne zaštite općine Odžak Jozo Agačić, a susreli su se i s lokalnim ljudima koji vuku podrijetlo iz Posušja. Dovezli su im veliku boksitnu pumpu Rudnika Boksita, koja izbacuje tri tisuće litara vode u minuti, kako bi što prije iz sela iz kojih se povlači voda mogli ispumpati vodu da bi se pristupilo sanaciji terena gdje ima dosta životinjskih leševa što predstavlja veliku opasnost za pojavu zaraza, javlja Hrvatski medijski servis.

Potom su se sastali s načelnikom općine Odžak koji je Posušju zahvalio na dosada ukazanoj pomoći u hrani i pumpi, a bili su i s bivšim načelnikom i predsjednikom Posavske vlade Slavom Bagom, koji je podrijetlom iz Posušja. Stanje u općini Odžak je teško. Stotine kuća je poplavljeno, strogo se kontrolira poplavljeno područje, na terenu su provode mjere izvlačenja uginule stoke, nema struje, nedostatak je nafte.

Drugi dan posuški načelnik je sa suradnicima obišao selo Fojnica (između Maglaja i Žepča) gdje se nalaze volonteri HGSS Stanice Posušje koji su s još nekoliko dobrovoljaca iz Posušja pomagali u raščišćavanju potopljenih područja u općini Žepče. Saznajemo da se ovaj tim vraća danas, dok će ih sutra zamijeniti druga ekipa dobrovoljaca.

Načelnik Bago bio je i u kontaktu s načelnikom Orašja Đurom Topićem koji ga je ukratko obavijestio o trenutnoj situaciji u ovoj općini.

Općina Posušja će zajedno s ostalim trima općinama iz Županije Zapadnohercegovačke nastojati poslati veće količine nafte koja je potrebna radnim strojevima za čišćenje terena.

Općina Posušje apelira na sve žitelje općine, privatne osobe, tvrtke, ukoliko su u mogućnosti donirati hranu i higijenske potrepštine, polovan namještaj, madrace, boje za ličenje i pribor, laminate, ispravne polovne kućanske aparate, sredstva za dezinfekciju i slično da ih dovezu u prostore „boksitnih garaža“ na Ričini od 7-19 sati. Koordinator akcije je Stožer civilne zaštite općine Posušje.

Sve daljnje informacije mogu se dobiti na telefon 121 ili mobitel 063 468 053. Oni koji su voljni svojim radom pomagati u sanaciji pogođenih područja također se pozivaju da se jave u prostorije HGSS-a stanice Posušje i operativnom centru Stožera civilne zaštite na navedene brojeve./ HMS/

Najnovije