Hrvatski Medijski Servis

Prvi ‘supermjesec’ u 2014. nas čeka večeras, a stižu još dva

Supermjesec je popularni naziv za puni Mjesec u perigeju, odnosno kada je u punoj mijeni te najbliži Zemlji. Mjesec na nebu tada izgleda puno veće i sjajnije no inače

Ovog ljeta moći ćemo uživati u čak tri ‘supermjeseca’, a prvi nas čeka već danas. Astronomski puna mijena već je bila u 13.25 sati, a u noći će Mjesec od nas biti udaljen otprilike 358.400 kilometara.

Supermjesec je popularni naziv za puni Mjesec u perigeju, odnosno kada dostigne punu mijenu, a najbliži je Zemlji u svojoj eliptičnoj orbiti. Iako zvuči kao nešto neobično i nije baš tako. Ovog ljeta uslijedit će još dva ‘supermjeseca’, u kolovozu i rujnu, s tim da će u kolovozu biti još i veći i sjajniji od prosječnog punog Mjeseca. Odnosno, tada će Mjesec biti udaljen 356.868 kilometara.

NASA u svoj videu objašnjava kako se puni Mjesec u perigeju javlja otprilike svakih 13 mjeseci i 18 dana, a lani smo ih također imali tri u nizu. /24sata.hr/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte