PAMFLET U TUZLI

Prvi mart kao prvi april

Iznova svake godine tijekom proslave Dana neovisnosti BiH koji se obilježava 1. 3. a kojim se proslavlja neovisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije mogu se čuti bezbroj laži koji se tiču događaja koji su prethodili i uslijedili nakon tog događaja u BiH i bivšoj zajedničko državi , piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako je bilo i ove godine na “Svečanoj akademiji obrazovnih institucija povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH” koji je održan u Tuzli.

Pozivnica na “Svečanu akademiju obrazovnih institucija povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

Tako se u programu svečane akademije, a koji vrvi neprovjerenim, lažnim i paušalnim povijesnim tvrdnjama i činjenicama o BiH kao staroj europskoj državi s ‘hiljadugodišnjim’ kontinuitetom i snažnim atributima bosanskohercegovačke samostalnosti i nezavisnosti, ničim dokazano i potkrijepljeno konstatira kako su 26. 3. 1991. U Karađorđevu Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili podjelu BiH te da su nakon toga u BiH zaživjela dva izvan ustavna velikodržavna projekta predvođena HDZ-om i SDS-om, a podržavana iz Zagreba i Beograda. U nastavku teksta kaže se kako je nakon toga , uzimajući u obzir da je opstanak SFRJ nemoguć, jer se država nalazila u procesu disolucije, organiziran referendum o nezavisnosti BiH na koji je izišlo 64,31 posto građana, a do toga njih 99,44 posto glasovalo je za neovisnost BiH, državnu ravnopravnih građana i naroda BiH ( Muslimana, Srba i Hrvata).

Popratni tekst – pamflet, na pozivnici za obilježavanje Dana neovisnosti BiH

I tako iznova se ponavlja laž o podijeli Bosne i Hercegovine, pri čemu se za podjelu uvijek optužuju Srbi i Hrvati, Hrvatska i Srbija, dok je bošnjačka politika uvijek sprječavala takve planove i borila se za jedinstvenu, cjelovitu i nedjeljivu BiH.

O tome kako je bošnjački prijeratni, ratni i poratni lider Alija Izetbegović dogovorio podjelu BiH, na proslavi Dana neovisnosti u Tuzli ni riječi.

Stoga ćemo radi istine još jednom podsjetiti na Zajedničku srpsko-muslimansku deklaraciju Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika (Radovana Karadžića) potpisanu u Ženevi, 16.9.1993. godine kao pravo svjedočanstvo i dokumentiran prikaz o tome tko je, na koji način i kako dijelio BiH.

Sporazum Izetbegović – Krajišnik

Alija Izetbegović je prihvatio i potpisao pred međunarodnim svjedocima Davidom Ovenom i Thorwaldom Stoltenbergom rješenje o uspostavi Unije Republika u BiH gdje je također dogovoreno da će se tekst sporazuma ponuditi i hrvatskoj strani. Strane potpisnice su se dogovorile osnovati radne grupe kojima će zadatak biti dogovoriti teritorijalno razgraničenje unutar Unije, a za vrijeme prve dvije godine postojanja te Unije, mora biti pripremljen i proveden referendum. O datumu održavanja moraju se složiti sve tri strane, a pitanje građanima svake od republika biti će da li se slažu da i dalje ostanu u Uniji ili je žele napustiti.

Dakle, podsjećamo one koji danas nastoje prodavati lažnu priču kako su jedni bili za podjelu BiH a drugi za cjelovitu BiH, da su Bošnjaci i njihovo lider Alija Izetbegović bio spreman i potpisao je sporazum koji BiH svoje postojanja nastavlja kao Unija Republika, federacija ili konfederacija s mogućnošću da se u roku od dvije godine građani na referendumu izjasne o tome da li žele ili ne ostati u toj zajednici republika. Štoviše jamci tog sporazuma su međunarodni predstavnici i diplomati David Oven i Thorwald Stoltenberg.

Evo kako je Alija Izetbegović dogovorio podjelu BiH i mogućnost njezina raspada

/R. I./HMS/

 

spot_img

Najnovije

spot_img