Hrvatski Medijski Servis

PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA Džaferović optužuje Hrvatsku zbog djelovanja SOA-e

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je  kako i dalje očekuje odgovor Hrvatske na prosvjednu notu što ju je bosanskohercegovački državni vrh uputio vladi u Zagrebu zbog navodnih pritisaka agenata hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) na građane BiH za koje se sumnja da su povezani s radikalnim islamističkim skupinama.

Komentirajući novinarima u Sarajevu navode iz posljednjeg izvješća SOA-e o stanju sigurnosti u Hrvatskoj u kojemu je spomenuta i navodna afera regrutiranja državljana BiH za suradnju s tom agencijom, Džaferović je kazao kako i taj dokument vidi kao još jedan dokaz nekorektnog odnosa Hrvatske prema BiH.

“Očekujem odgovor Hrvatske na prosvjednu notu koju je uputilo Predsjedništvo BiH povodom brojnih zloporaba koje su učinjene građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uvjetovanja pa i uvjetovanja koje je vezano za suradnju s njihovim obavještajnim službama. Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH”, kazao je Džaferović.

U izvješću SOA-e afera koja je u BiH dobila naziv “Selefije” ocijenjena je kao pokušaj da se preko medijskih objava utječe na stabilnost hrvatskih državnih institucija, te lažno prikaže Hrvatsku “kao nevjerodostojnu članicu NATO-a i EU”.

Optužbama na račun Hrvatske ali drugim povodom u srijedu se pridružio i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je za sarajevsku agenciju Patria ustvrdio kako hrvatska policija šalje u BiH sve ilegalne migrante pa i one koji u Hrvatsku nisu došli iz BiH “gomilajući” ih tako u toj zemlji.

Dodao je kako za pogoršanje problema s ilegalnom migracijom u BiH odgovornost snosi HDZ BiH čiji su kadrovi na odgovornim dužnostima u Graničnoj policiji.

“HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se dojam kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Komšić.

Pri tom je pozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize dvije zemlje pristupe zajedno kako bi se zaštitilo i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte