Hrvatski Medijski Servis

PRVA FAZA Počinje potraga za naftom u FBiH!

Foto: Ilustracija

Vlada Federacije BiH je prije 15 dana potpisala Ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konzultiranja u energetskom sektoru, firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana na međunarodnom natječaju za stručnog konzultanta. Oni će pomoći bh. vlastima da pripreme natječaj za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

Istraživanja kompleksna, financijski zahtjevna i rizična

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, stvarno je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine.

Ranija su istraživanja pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog bazena.

Iako je odabir konzultanta trajao skoro tri godine, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za “Dnevni avaz” da se u Federaciji prvi put realizira projekt istraživanja nafte i plina putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, financijski zahtjevna i veoma rizična, pogotovo uzimajući u obzir stupanj istraženosti ovih prostora u odnosu na druge države, kako u okruženju tako i šire.

– Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okruženju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski interesantnih rezervi nafte i plina – kaže Džindić.

On je pojasnio da se projekt istraživanja, a nadati se i eksploatacije nafte i plina prvi put realizira na ovim prostorima dodjelom koncesije, odnosno potpisivanjem ugovora s naftnim kompanijama o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima u Federaciji BiH.

– Naftna kompanija koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava vršiti istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski interesantnih rezervi radi eksploatacije. Ukoliko se otkriju interesantne rezerve nafte i plina, naftne kompanije u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorom pokrenut će eksploataciju na određenom prostoru – smatra Džindić.

Konačan model ugovora na 25 godina

Prema njegovim riječima, usvojene su brojne odluke Vlade Federacije BiH koje su propisane zakonom, uredbom i drugim zakonima kako bi se stvorila zakonska osnova za realizaciju ovog kompleksnog projekta.

– Veoma bitan faktor sigurnosti Vlade Federacije BiH je postojanje zakonskog okvira s propisanim minimalnim elementima sadržaja ugovora, naknade i druge fiskalne obaveze koje očekuju koncesionara, kao i pitanje kontrole proizvedenih količina nafte i plina, a koji je Vlada Federacije BiH morala osigurati prije pripreme javnog poziva zainteresiranim naftnim kompanijama – kaže Džindić.

Džindić: Sve je transparentno

Ako se, kako kaže, pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi se trebao realizirati na vremensko razdoblje od 25 godina, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne kompanije.

– Priprema javnog poziva, izrada ugovora i pregovori između Vlade FBiH i naftne kompanije u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na razdoblje od 25 godina prvi put se vrše na ovim prostorima i predstavljaju veliki izazov s kojim će se Vlada i nadležna ministarstva suočiti. Izazov se odnosi, prije svega, na spremnost Vlade Federacije BiH da uđe u pregovore, kojim će se osigurati konkurentnost i održivost, najbolje mogući fiskalni uvjeti, maksimalna iskorištenost ležišta, maksimalno učešće domaćih resursa, sigurno provođenje zaštite životne sredine i standarda zaštite na radu i zdravlja ljudi – kaže Džindić.

Veći stupanj geološke istraženosti FBiH

On smatra da je osnovni cilj pregovora i izrade ugovora osigurati dobar ugovorni modalitet za istraživanje i eksploataciju nafte i plina koji će donijeti ekonomsku dobit Federaciji BiH, ne samo kroz ubiranje prihoda od proizvodnje nafte i plina nego i ostvariti što veći stupanj geološke istraženosti prostora Federacije.

– S obzirom na to da smo država početnica i nemamo iskustvo s ovom djelatnošću, Vlada Federacije BiH se opredijelila za angažiranje specijaliziranog stručnog konzultanta za pružanje potrebnih usluga za pripremu javnog poziva, pripremu prijedloga ugovora i vođenje pregovora s naftnom kompanijom koja iskaže interes za istraživanje u Federaciji BiH – ističe Džindić.

Konzultantske usluge, smatra ministar, potrebne su kako bi se u najkraćem mogućem roku, uz stručnu pomoć konzultanta koji ima međunarodno profesionalno iskustvo i poznavanje materije, pripremilo i uspješno provelo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

– Razdoblje pružanja konzultantskih usluga je 16 mjeseci i ono uključuje i fazu pružanja usluga koje se odnose na pripremu i organiziranje promocije Federacije BiH, pripremu tenderske dokumentacije, organiziranje i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, ali i izradu preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara optimalnih sa stanovišta njihovog utjecaja na kratkoročni – dugoročni gospodarski razvoj – naglasio je ministar.

Druga faza trajat će šest mjeseci

Nakon prve faze, ocijenio je, slijedi period pripreme ponuda od naftnih kompanija u trajanju od šest mjeseci.

– Druga faza usluga uključuje pružanje stručne pomoći prilikom evaluacije ponuda, priprema strategije pregovora, organizacija i vođenje pregovora s naftnim kompanijama s izradom konačnog prijedloga ugovora, pregovori sa zainteresiranim naftnim kompanijama i izrada konačnog ugovora. Maksimalno predviđeno trajanje i druge faze je šest mjeseci.

On je na kraju napomenuo da ovaj projekt mora biti maksimalno transparentan i zakonom je predviđena transparentnost i sudjelovanje svih organa vlasti u procesu konačnog potpisivanja ugovora.

Tko će pratiti rad stručnog konzultanta

Džindić je pojasnio da će rad stručnog konzultanta pratiti Ministarstvo energije zajedno sa interresornom radnom skupinom koja će uskoro biti formirana.

– Vladi FBiH će se dostavljati periodični izvještaji kako se poslovi iz ugovora budu realizirali. Naše ministarstvo će dostavljati izvješće Vladi Federacije na razmatranje i usvajanje. Zakonom je propisano da će Vlada formirati stručni tim čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije koje će uz konzultanta raditi u procesu pregovaranja i izradi konačnog ugovora s naftnom kompanijom. Isto tako, zakonom je predviđeno da će se procesi pregovaranja pratiti od stručne komisije iz oba doma Parlamenta Federacije BiH – kaže Džindić.

Koliko je „Shell“ namjeravao uložiti novca

Naftna kompanija “Shell”, koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala je u istraživanje uložiti 700 milijuna dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla koštati i do 75 milijuna dolara.

Međutim, prije četiri godine povukli su se iz pregovora s Vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum. To su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Europi i da im BiH nije više zanimljiva.

Četiri firme poslale zahtjeve

Francuski naftni gigant „Total“ najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH. „Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

“Total” je i treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Sve ove firme poslale su zahtjeve Vladi FBiH.

Brojke

700 milijuna dolara potrebno za prvu fazu

75 milijuna dolara košta jedna bušotina./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte