Protivnici Brexita traže novi referendum

Skupina protivnika Brexita koje podržava milijarder George Soros u petak je započela kampanju upućenu na zastupnike, u pokušaju snažnijeg poziva na drugi referendum kojim bi se zaustavio izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Ostalo je još manje od deset mjeseci do izlaska Velike Britanije iz EU-a, a protivnici Brexita istražuju načine kako spriječiti taj događaj koji prozivaju najvećom britanskom pogreškom od Drugog svjetskog rata.

Skupina Best for Britain je u petak otkrila vremenski okvir za još jedan referendum o članstvu u europskom savezu koji bi se trebao održati nakon što britanska premijerka Theresa May na jesen predstavi konačni sporazum o izlasku. Novi referendum bi se po njima mogao organizirati početkom sljedeće godine.

Organizacija smatra kako bi oba tabora trebala prihvatiti još jedan referendum kako bi se konačno zaključilo pitanje britanskog članstva u EU, te je dodala kako taj proces preusmjerava vrijeme i energiju s drugih političkih problema.

“Dajte nam izravan izbor između vašeg dogovora o najboljim uvjetima izlaska ili odluke da ostanemo sada kad vidimo trošak odlaska”, istaknuo je čelnik grupe Mark Malloch Brown.

“Ljudi su uputili vladu da dogovori odlazak iz EU-a, a vlasti sada ljudima duguju odgovor na pitanje: Kakve ste uvjete ispregovarali i hoće li nam biti gore ili bolje?” dodao je Brown.

Best for Britain tvrdi kako se referendum može organizirati početkom 2019., a da Bruxelles dopušta njegovo održavanje najkasnije do veljače ili ožujka.

Skupina svojom kampanjom namjerava uvjeriti konzervativce i laburiste u parlamentu da podrže njihov zahtjev. Za to će potrošiti oko 670 tisuća dolara koje im je donirao milijarder Soros, većinom na plakate, reklame u medijima i na društvenim mrežama.

Britanska premijerka i oporbeni laburisti su više puta odbacili mogućnost drugog referenduma i naglasili da će Britanija sljedećeg ožujka izaći iz Unije. /Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ALARMANTNO

U BiH danas 215 novih slučajeva zaraze!

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.258 uzoraka, od kojih je 110 pozitivno na COVID-19.Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj,...