20 GODINA BERLINSKOG MAGAZINA

Proslavljen jubilej najstarijeg hrvatskog mjesečnika u Njemačkoj

Dvadeset godina izlaženja Berlinskog magazina, najstarijeg mjesečnika za Hrvate u SR Njemačkoj, obilježen je svečanim prijemom koji se održao pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, u prostorijama veleposlanstva u Berlinu. Svečanost je započela najljepšom hrvatskom pjesmom. Hrvatsku himnu je otpjevala Evelin Novak hrvatska operna pjevačica, od 2011. godine stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj.

U glazbenom dijelu na glasoviru nastupila je Terezija Budimir koja je svirala pjesme Olivera Dragojevića.

Na početku svečanosti obilježavanja 20.godina Berlinskog magazina, nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj, Gordan Bakota, koji je govorio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića, te Ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i na kraju u svoje osobno ime kao veleposlanik RH u SR Njemačkoj.

Proslavi 20-te obljetnice Berlinskog magazina nazočio je i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Miro Kovač. Foto: Berlinski magazin.

-Meni je osobna čast da se možemo naći ovdje u veleposlanstvu, pogotovo u ovim vremenima kada je za sve nas iznimno teško biti zajedno i organizirati događaje. Radujem se da se možemo naći i da veleposlanstvo može biti mjesto okupljanja hrvatskih građana i naših njemačkih prijatelja. Posebna mi je čast da danas možemo proslaviti ovaj važan jubilej, kazao je Bakota.

Dodao je kako je Berlinski magazin bitan i važan za život Hrvata u Berlinu i Njemačkoj.

-Mislim da se Berlinski magazin u ovih 20 godina etablirao kao medij koji povezuje i kao medij koji daje dostojne i prave informacije o zbivanjima Hrvata u Njemačkoj s jedne strane, a također i za sve hrvatske iseljenike diljem Njemačke, kao jedna važna poveznica između Njemačke i Hrvatske.

Mislim da je važnost hrvatskog iseljeništva i odnosa Berlinskog magazina prema hrvatskom iseljeništvu vidljiva i kroz današnje sudjelovanje na ovoj važnoj manifestaciji i predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Franje Akmadže, kazao je Bakota.

Nazočne je potom pozdravio Dr. Veselko Jovanović – vanjski član Obora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske.

-Ja vas pozdravljam u moje osobno ime i u ime Zdravke Bušić predsjednice Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja je bila spriječena doći u Berlin, glede ranije preuzetih obveza, te me zamolila da pozdravim ovaj skup. Drago mi je da i na ovaj način mogu stupiti s vama u kontakt kako s pojedincima tako i udrugama, kao član istoimenog Odbora. Kada vidim ove impozantne slike ovdje, kada vidim koja su imena prošla ovdje kroz Berlinski magazin, mogu samo čestitati. Kada se zamislim da nije to samo mjesečnik koji je na hrvatskom i koji je mjesečnik, nego radi se i o tome da ima i Online izdanje, s najsvježijim informacijama raznih tema, te mogućnostima koje su pružene za predstavljanja hrvatskih udruga i njihovog rada, ja mogu samo čestitati s ovoga mjesta u ime Odbora, cijeloj redakciji a posebnom Željku Matiću na ovm velikom uspjehu, kazao je između odtaloga dr. Veselko Jovanović.

U nastavku večeri svečanosti obilježavanje 20.godina Berlinskog magazina nazočne je pozdravio glavni urednik i izdavač Berlinskog magazina Željko Matić, koji se zahvalio svim sponzorima i ljudima dobre volje koji su doprinijeli izalaženju Berlinskog magazina.

-Početak je bio prije 20 godina, nije to tako davno bilo, ali evo kada dublje razmislimo, ostavio sam s Berlinskim magazinom jednu veliku iseljeničku priču i dio naše povijesti. Kaže stara izreka kako pismo ostaje a riječi lete. U smislu, ono što je zapisano ostaje trajno a ono što je izrečeno nema neku sigurnu povijest… Puno se toga promjenilo u ova dva desetljeća kako u ovoj nama dragoj državi, gdje mi danas živimo Njemačkoj, tako i u našim dvijema domovinama, gdje Hrvati žive i odakle dolaze naši korijeni. Ali mi moramo ostati ono što je naš predznak, Hrvati, pa onda s našim imenom i prezimenom možemo se svi razlikovati ali trebamo biti ponosni promotori naše dvije Domovine RH i BiH. Ni jedne se ne trebamo stidjeti. Berlinski magazin je s ponosom naglašavam, najstariji mjesečnik za Hrvate u Njemačkoj. Za mnoge medije vremena su sve teža i teža, ali Berlisnki magazin je ostao s Vama i za Vas, upravo zahvaljujući velikom broju Vas večeras nazočnih, koji ste bili i ostali potpora, za sve ove godine i ova dva desteljeća izlaženja tiskanog izadanja, kao i online portala Berlisnkog magazina. Hvala Vam svima, od srca!, kazao je Matić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BEOGRAD

Sin srbijanske političarke skočio kroz prozor stana na petom katu

Stravična vijest stiže iz Beograda. Naime, 25-godišnji sin (J.I.) srbijanske političarke Sande Rašković Ivić, preminuo je nakon što je skočio kroz prozor stana u...