PROSLAVA SV. KLARE U NOVOM GRADU “Majčinstvo je nagriženo lažnim i liberalnim ideologijama “

Blagdan Sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka proslavljen je u subotu.

Euharistijsko slavlje ispred kapelice Sv. Klare, podignute 2009. u Novom Gradu, o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je fra Filip Karadža, župnik župe Sv. Ive u Podmilačju. On je također bio na župničkoj službi u Svilaju kada je, prije 10 godina, podignuta ova kapelica na zemljištu koje je župi darovala obitelj Dragana Lekića. Uz fra Filipa suslavili su domaći župnik fra Mladen Jozić te još sedmorica misnika, piše nedjelja.ba.

Okupila je Sv. Klara na toj jubilarnoj desetoj po redu proslavi svoga blagdana u tom malom mjestu Bosanske Posavine 300-tinjak vjernika. Svojim pjevanjem slavlje je uveličao župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.

U prigodnoj homiliji fra Filip je kroz život Sv. Klare promišljao o slobodi i ljubavi kao najljepšim darovima koje je Bog podijelio s čovjekom.

Osvjetljavajući život prve duhovne suradnice Sv. Franje Asiškog ustvrdio je kako su u Crkvi uz muške svetačke likove veliku ulogu odigrale i žene svetice. „Veličina Sv. Klare je u tome što je ona kao žena pronašla svoju ulogu u Crkvi. Nije upala u napast lažne afirmacija, nije tražila svoje počasti i prava, nego se odlučila, poput Marije, biti ponizna službenica Gospodnja – sva kristocentrična. Istinski je shvatila slobodu, ali ne kao privilegij, bježeći pri tom od žrtve kako to današnji borci za slobodu, za ljudska prava shvaćaju. Bez žrtve, predanja i sebedarja nema pravoga ni bogoljublja ni čovjekoljublja. Samo spremnosti na žrtvu vodi čovjeka uspjehu. Klara je bila osjetljiva na franjevačku duhovnost; radikalnost siromaštva združena s potpunim pouzdanjem u Božju providnost“, rekao je među ostalim fra Filip poručivši kako bi u današnjem svijetu trebalo globalizirati slobodu i ljubav.

„Majke i djevojke, budete hrabre. Ne dopustite da vas ova današnja lažna propaganda zarobi feminizmom, gdje biste bile sebične, bježale od toga da budete svete, da budete majke, gdje vam ekonomija i društvo lažno nameću potrebu da stalno radite tamo gdje ne biste trebale. Mjesto i uloga majke je neodvojiva. Naša europska civilizacija stoji i pada sa ulogom majke. Majčinstvo je nagriženo lažnim i liberalnim ideologijama da je brak institucija koja ograničava slobodu žene, da je rađanje djece zastarjelo, da imamo lažni individualizam… Europa ima svoje temelje na kršćanskoj civilizaciji, na grčko rimskoj filozofiji, na vjeri Jeruzalema, i na pravu rimskome. Ako ova tri temelja Europa ne bude imala u svojim temeljima onda je pitanje u koju to mi Europu idemo? Mi želimo Europu koja se temelji na Sv. Benediktu, na Sv. Franji Asiškom, na Terezi Avilskoj, na svetom papi Ivanu Pavlu II.“, istaknuo je fra Filip spomenuvši kako su sveci znakovi pored puta, koji podsjećaju čovjeka da je stvoren za više ideale.

U tom kontekstu je kazao kako su prije 10 godina upravo na tom mjestu pored puta sagradili kapelicu, jedinu u BiH posvećeni Sv. Klari s ciljem da ta velika svetice Katoličke Crkve opet ujedini to selo u kojem je uz katolike većina stanovništva pravoslavne vjere, koji su i ovaj put bili nazočni na misi.

Proslavu blagdana Sv. Klare nastavili su druženjem uz zajednički objed, pjesmu i kolo pod velikim šatorom. Organizator i toga kao i dosadašnjih susreta uz župu bila je obitelj Dragana Lekića./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZBOG RASIZMA

U Washingtonu najmasovniji prosvjed do sada

Već dvanaest dana traju prosvjedi nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu. Tisuće ljudi okupljaju se u Washingtonu, ispred Bijele kuće, na još jednom...