Propao projekt Mate Rimca u Livnu vrijedan 30 milijuna KM?

Nakon što je objavljena vijest da je tvrtka Continental Adventure, u vlasništvu Mate Rimca i Marina Mamuze, povukla zahtjev Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije i Gradu Livno o dodjeli koncesije od gotovo 470.000 kvadrata – BiznisInfo.ba donosi i drugu stranu priče.

Podsjetimo, Fenix-magazin je objavio da je tvrtka povukla zahtjev nakon pobune mještana buškoblatskih sela Miši i Golinjevo.

Obavještavamo vas o povlačenju našeg zahtjeva za dodjelu koncesije, napisao je Mamuza u svom dopisu u kojem je istaknuo ”veliku podjelu u javnosti” oko dodjele koncesije na obroncima Tušnice iznad sela Miši i Golinjevo.

Još nema službeno potvrde ove informacije o odustajanju od koncesije. No, zanimljiva je objava koju je na društvenim mrežama Marin Mamuza, suvlasnik tvrtke zajedno s Rimcem, objavio 12. travnja.

On je tada govorio o cijelom projektu i problemima s kojima se susreću, piše BiznisInfo.ba.

Prije četiri godine na obroncima Tušnice kupili smo zemljište za izgradnju turističkog resorta, oko 30.000 kvadrata, gdje smo izgradili kuće za odmor, s kojima se izuzetno ponosimo, ne samo estetikom, već i planiranjem u prostoru. Maksimalno smo vodili računa o prirodi, jer smo svjesni da je priroda razlog zašto nam gosti dolaze, naveo je Mamuza.

Glasine o tome da su uništili prirodu i da će zagaditi okoliš i životnu sredinu ljudi koji tu žive, nisu ništa drugo nego kleveta pojedinaca, dodao je, te naglasio da se i sam sa svojom obitelji (žena, sin, i još jedna beba na putu) preselio na ovo predivno mjesto.

Naša tvrtka zapošljava 12 djelatnika, a do sada smo investirali preko četiri milijuna maraka, koja su većim dijelom ostala našoj lokalnoj zajednici, našim zaposlenicima, dobavljačima (zaposlenicima dobavljača), partnerima i svima s kojima imamo dugoročnu poslovnu suradnju, istaknuo je Rimčev poslovni partner.

Kada je riječ o dodjeli koncesije, odnosno prodaji novog zemljišta, ovoj kompaniji, Mamuza kaže da su tim povodom pojedinci plasirali jako puno laži i kleveta o tvrtki i njihovim planovima na ovom području.

Predmet koncesije je površina od 466.000 četvornih metara, na čijem se prostoru planira izgradnja 20 kuća za odmor, restoran, proizvodnja piva i pivnica, mini sirana, sušiona mesa, dječji eko vrtić za djecu naših zaposlenika, gostiju i drugih mještana. Sveukupno preko 70 radnih mjesta i investicija od preko 30 milijuna maraka, naveo je Mamuza.

Jedna od obmana, kako je kazao, koja je došla u javnost, je informacija da će zauzeti cjelokupan prostor iznad sela.

Za usporedbu površina, dvije susjedne koncesija od društva Mi Val i Solbus, imaju preko 10.000.000 kvadrata, dok je naša površina ispod 0,5 milijuna kvadrata… Dogovorili smo se da se za mještane i njihovu kupnju zemljišta ostavi dio iznad seoske kućice ukopno oko 30 parcela, naglasio je.

Dodao je da se, nažalost, ne mogu preseliti na okolna brda, jer su ovdje već izgradili šest objekta, a još su im tri u izgradnji, samim time neophodno im je proširenje na ovom području.

Što projekt Continental Adventure donosi zajednici, prije svega visoko plaćena radna mjesta i zdravo poslovno okruženje, zatim investiciju koja će značajno utjecati na cjelokupnu ekonomiju i životni standard. Povećanje vrijednosti zemljišta i nekretnina, ne samo u okolnim selima već u cijeloj županiji. Jamčimo da će naš projekt biti na ponos svih nas, i dajte nam priliku da vam ga predstavimo na javnoj raspravi na koju vas pozivam da dođete u što većem broju, kako bi pojedinci koji manipuliraju vama ostali u manjini, kazao je Mamuza.

Nažalost, naglasio je, protiv njih se vodi snažna kampanja dezinformacija i obmana, koja je rezultirala nedavnim odsjecanjem strujnog kabela, koji je bez struje kasno u noći ostavio resort, ali i obiteljsku kuću s malom bebom i trudnom ženom.

Tu situaciju ne želim poželjeti nikome, a te ljude nikome za susjede ili bližnje… to nije način na koji želimo raditi i živjeti. Naš čitav prostor pun je koncesija, prostora koji je rezerviran za kojekakve interese, mešetarenje i tko zna još šta… već tri godine s čistom dokumentacijom i namjerama pokušavamo doći do novog zemljišta, te tako razvijati ne samo našu tvrtku već i cjelokupnu zajednicu. O tom mukotrpnom procesu se može snimiti čitav film (možda ga jednom i snimim), a u isto to vrijeme ljudima se oduzima njihova vlastita zemlja i daje Kinezima za izgradnju vjetroparka, o tome nije bilo rasprave i ovakve pobune, zašto?, upitao je.

Također je napomenuo da je ovaj prostor također bio pod koncesijom za izgradnju solarnog parka, tada se nitko nije bunio za višemilijunsku kvadraturu?

Možda je problem u tome što napokon mi Livnjaci želimo nešto pozitivno napraviti, a već smo do sada pokazali da smo itekako sposobni. Možda je u tome problem… što će napokon nešto biti transparentno i pozitivno, zaključio je Mamuza./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img