LIVNO

Projekt Južne interkonekcije predstavljen u Livnu

Projekt Južne interkonekcije predstavljen je na sastanku održanom danas u Livnu u zgradi Vlade Hercegbosanske županije.

Predstavnici BH-GAS-a i USAID-a nazočne su upoznali s trenutnim statusom i planom implementacije plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Projekt je od iznimne vrijednosti za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku plinovodnu mrežu omogućiti veći izbor izvora opskrbe prirodnim plinom, povećati sigurnost opskrbljivanja i unaprijediti usklađivanje BiH s obavezama EU Energetske zajednice.

Plinovod južna interkonekcija na teritoriju BiH ukupno će biti dugačak 168,54 kilometra i vodit će u dva pravca – prema Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar.

Dužina toga dijela plinovoda je 53 kilometra. Projekt je vrijedan 100 milijuna eura, od čega je oko 20 milijuna eura iz Fonda EU za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023. a u trebao bi biti u uporabi krajem 2024. godine.

Sastanku su uz predsjedatelja Skupštine Jozu Ćosića nazočili i predsjednik Vlade Ivan Vukadin predstavnici općine Tomislavgrad i općine Kupres, Grada Livna, ministarstva gospodarstva, zastupnici u Federalnom parlamentu i delegati u Domu naroda FBiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NIMALO DIPLOMATSKA PLJUSKA

Arnautović izmišlja 
da izborna reforma vodi podjeli BiH

Američko Veleposlanstvo u BiH, Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini i Organizacija za europsku sigurnost priopćili su kako Središnje izborno povjerenstvo i njegovi...