Proizvođač ‘najgoreg auta na svijetu’ je pred bankrotom

Vlasnici električnog modela Fisker Ocean se muče s velikim problemima. Vlasnici Oceana prijavili su mnoge probleme koje imaju sa svojim automobilima, od malo bezazlenijih problema s ključevima i senzorima u sjedalima do puno ozbiljnijih s potpunim gubitkom snage, otkazivanjem kočnica i obaranjem prednje haube usred vožnje. Zbog svega ovoga Ocean su mnogi počeli nazivati “najnekvalitetnijim ili najgorim autom na svijetu”. Sada stižu nove vrlo loše vijesti za američku tvrtku.

Prema izvješću Wall Street Journala tvrtka je  navodno angažirala savjetnike za restrukturiranje kako bi istražili mogućnost podnošenja zahtjeva za bankrot. Fisker je nedavno razotkrio svoje probleme u financijskom izvješću za 2023. godinu, a glavni krivac za njih je slaba potražnja za modelom Ocean. Tvrtka je također najavila da će 2024. biti “još jedna teška godina” jer očekuju isporuku samo oko 20.000 Oceana, piše 24sata.

Od najviše vrijednosti na burzi koja je ostvarena 2021. godine (28,50 dolara po dionici), dionice ove tvrtke do danas su pale za 99,5 posto i trenutno vrijede tek oko 15 centi. U ovo doba prošle godine još uvijek su vrijedile oko šest dolara. Njujorška burza upozorila je tvrtku da bi se mogla suočiti s uklanjanjem s burze.

Tvrtka je već ranije objavila planove za racionalizaciju poslovanja i smanjenje otprilike 15% svoje radne snage. Također su tvrdili da su u pregovorima s “velikim proizvođačem automobila za potencijalnu transakciju, koja bi mogla uključivati ulaganje u Fisker, zajednički razvoj jedne ili više platformi za električna vozila i proizvodnju u Sjevernoj Americi”.  Pričalo se da je taj proizvođač automobila Nissan,  no pregovori očito nisu uspjeli./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img