PROGRAMSKA DEKLARACIJA POTVRDILA SDA nije odustala od podjele Mostara na više općina

Usvojena na današnjem Kongresu SDA Programska deklaracija ove stranke sadrži posebno poglavlje posvećeno uređenju grada Mostara, koje potvrđuje kako SDA nije odustala od podjele grada na više općina te kako ta stranka nema namjeru provesti presudu Ustavnog suda BiH, koja nalaže izjednačavanje vrijednosti glasa svakog birača, kao što je to slučaj u svim drugim jedinicama lokalne samouprave, piše Hrvatski Medijski Servis.

Uz isticanje kako buduće uređenje Grada Mostara ima “ključni značaj za ukupnu stabilizaciju političkih prilika i uspješan razvoj Grada”, u Programskoj deklaraciji SDA navodi se kako je “poseban status Grada Mostara utvrđen Washingtonskim i Daytonskim sporazumom koji definiraju obvezujuće principe lokalne samouprave u Mostaru”.

Naglašava se kako se “provođenje presude Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru mora se zasnivati na navedenim principima sa rješenjem koje će osigurati ravnopravnu poziciju konstitutivnih naroda bez dominacije bilo koga, zaštiti prava Bošnjaka i isključiti potencijalnu diskriminaciju”.

-Navedene principe osigurati uređenjem Grada Mostara Federalnim zakonom u skladu sa ustavom Federacije kao jedinstvenog gradskog područja s više jedinica lokalne samouprave uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu”, stoji u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na današnjem kongresu ove stranke. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Anketa pokazala: Značajan broj Amerikanaca koristio izbjeljivač protiv covid-19

Više od trećine Amerikanaca upotrijebilo je na i u svojim tijelima sredstva za čišćenje i dezinfekciju u pokušaju sprječavanja zaraze koronavirusom, pokazala je anketa...