Hrvatski Medijski Servis

Prodanović: SNSD neće podržati Vijeće ministara u ovom sastavu

Lazar Prodanović

SNSD neće u Zastupničkom domu Parlamenta BiH podržati prijedlog Vijeća ministara BiH u ovom sastavu, a pogotovo neće prihvatiti grešku koja se pojavila predlaganjem kandidata za ministra prometa i komunikacija BiH i njegovog zamjenika iz istog konstitutivnog naroda, izjavio je zastupnik ove stranke Lazar Prodanović.

Prodanović je rekao Srni da se SNSD protivi bilo kakvom kršenju zakona i Ustava i dodao da je simptomatično da se na takav način krši Zakon o Vijeću ministara BiH.

“Do sada se nije dogodilo da ministar u Vijeću ministara i njegov zamjenik budu iz istog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju i iz istog entiteta”, dodao je Prodanović, koji je član parlamentarne Komisije za izbor Vijeća ministara BiH.

Prodanović smatra da bi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić trebao zajedno s koalicijskim partnerima otkloniti ovaj propust.

“Ne isključujem mogućnost da je došlo do problema u izboru Vijeća ministara, kao što se to dogodilo i s federalnom Vladom, da se koalicijski partneri, vjerojatno, nisu potpuno usuglasili, zbog čega se odgađa termin konačnog izbora Vijeća ministara BiH”, ocijenio je Prodanović i dodao da je moguće da se sve to ne događa slučajno.

Slavko Matanović iz DF-a kandidat je za ministra prometa i komunikacija BiH, a Predrag Kožul iz HDZ-a BiH predložen je za njegovog zamjenika. Oba kandidata pripadaju istom narodu – hrvatskom. Prema Ustavu BiH i Zakonu o Vijeću ministra BiH, ovakva raspodjela pozicija nije moguća.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte