Hrvatski Medijski Servis

PRODANOVIĆ: SNSD će ispoštovati sporazum kada se imenuje predsjedatelj Vijeća ministara

Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović za Klix.ba je kazao da će njegova stranka ispoštovati sporazum, Ustav i zakone BiH, ali da je prvo potrebno izvršiti imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Na pitanje o slanju Godišnjeg nacionalnog programa, Prodanović kaže da je ključan konsenzus.

“Ono što bi bilo važno jeste da potpisnici ovog sporazuma konsenzusom dođu do rješenja koja su bila prihvatljiva, uključujući i ovo pitanje ukoliko je obuhvaćeno sporazumom.”

Na pitanje razgovara li se u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o ANP-u odnosno jesu li spremni pristati na slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog plana čiji bi fokus bio na civilnom sektoru, dok bi vojni dio ostao “zamrznut”, Prodanović odgovara:

“Ključno je da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a zatim da Zastupnički dom izabere Vijeće ministara. Nakon toga Vijeće ministara da imenuje odgovarajuće komisije koje će raditi na svim pitanjima koja su predviđena sporazumom”, kazao je.

On smatra da je od izuzetnog značaja da se ispune sve obveze, te ističe da će SNSD u cjelini poštovati sporazum trojice lidera kao i Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Prodanović je mišljenja da bi bilo logično praviti novi Godišnji nacionalni program.

“Trebao bi novi saziv Vijeća ministara donositi odluke o svim pitanjima. Bilo bi nelogično da se usvajaju dokumenti koje je ponudio stari saziv, a nisu usvojeni”, zaključio je Lazar Prodanović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte