Pročitana optužnica protiv Miloša Lukića, sljedeće ročište 6. ožujka u isto vrijeme kad i Dodiku

U Sudu BiH održano je ročište u postupku protiv vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Pročitana je optužnica protiv Lukića, Tužiteljstvo je predložilo iste dokaze i svjedoke kao u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja RTRS.

Lukićev branitelj Miljkan Pucar rekao je da optužnica nema utemeljenje u zakonu i zatražio od Tužiteljstva da dostavi dokument koji dokazuje da je Schmidt visoki predstavnik.

– Tužiteljstvo ima obvezu dokazati da Schmidt ima odluku Vijeća sigurnosti, pokazati nam koja je to rezolucija kojom je potvrđeno njegovo imenovanje. Također smo tražili da nam se iz Daytonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega je i kako imenovan PIC, tko je od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma dao ovlaštenja PIC-u i da se kaže gdje u Ustavu BiH stoji da netko, osim Parlamenta BiH, može donositi zakone – rekao je Pucar.

On je pojasnio da bi Lukić, da nije potpisao ukaze krivično odgovarao, dodajući da je, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna za to 12 godina, a za ovo navodno djelo za koje ga pred Sudom BiH terete pet godina.

Naredno ročište bit će održano 6. ožujka, kaada je zakazano ročište Dodiku.

Oba ročišta bit će održana u istoj sudnici, u isto vrijeme, a sutkinja Sena Uzunović rekla je da nije neuobičajeno da ročišta u odvojenim predmetima sa istim sadržajem budu isti dan.

Lukićeva obrana još nije dobila odgovor na zahtjev o spajanju postupaka. /HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img