SUD POTVRDIO SUMNJU O ZLOSTAVLJANJU

Privremeno suspendiran policajac iz Tuzle koji je uhitio supruga pomoćnice Tužitelja TŽ

Općinski sud Tuzla potvrdio je najviši stupanj sumnje, osnovanu sumnju, da je policajac iz PS Istok Tuzla T. O. počinio kazneno djelo zlostavljanje u obavljanju službe na način, u vrijeme i na mjestu kako je to navedeno u naredbi o provođenju istrage Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, priopćilo je Tužiteljstvo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tužiteljstvo je predložilo mjeru određivanja jednomjesečnog pritvora po dva zakonska osnova, ali je sud takav prijedlog po jednom zakonskom osnovu odbio, dok je u vezi sa drugim zakonskim osnovama potvrdio da postoje razlozi za određivanje mjere pritvora, ali se odlučio da prema osumnjičenom odredi mjere zabrane sastajanja i bilo kakvog drugog kontakta sa svjedocima koji još trebaju da budu saslušani, pri čemu je sud upozorio osumnjičenog da ukoliko prekrši mjere zabrane da će mjera pritvora biti određena.

Javnost treba znati, da su u rješenju suca za prethodni postupak potvrđeni navodi postupajućeg tužitelja, iz naredbe o provođenju istrage, na kojim se temelji postojanje osnovane sumnje da je policajac T. O. počinio kazneno djelo, odnosno da je oštećenom uz upotrebu sredstava sile vezao ruke na leđa, time ga lišio slobode, držeći ga tako vezanog u službenom vozilu od mjesta događaja do policijske postaje, kao i za cijelo vrijeme njegovog boravka u PS Istok Tuzla, do puštanja na slobodu, što je period od oko dva sata.

Javnost dalje treba da zna da Pravilnik o upotrebi sile MUP-a TŽ, između ostalog, definira da policijski službenik može upotrijebiti silu u situacijama kada ne može uspostaviti kontrolu nad određenim osobama bez upotrebe sile i kada osoba pruža aktivni otpor ili napada na policijskog službenika. Kada osoba pruža “pasivan otpor” sredstva sile se ne upotrebljavaju osim ako osoba otporom ne onemogućava intervenciju policijskog službenika a nema drugih mogućnosti da se savlada takav otpor.

Iz dokaza prikupljenih od Federalne uprave policije, dokaza koje je prikupilo Tužiteljstvo, te također iz dokaza obrane policajca, koje je cijenio nadležni sud, ne proizlazi da je oštećeni koristio bilo kakav vid aktivnog otpora koja je ugrožavala policajce u njihovom radu. Vrlo je važno iznijeti i sljedeće činjenice radi ogromnog interesa javnosti za konkretan predmet.

Naime, tijekom 2018 godine, sada osumnjičeni policajac T. O., je također bio oštećeni u predmetu dok je obavljao svoju policijsku dužnost. Naime, na njega je, dok je vršio redovnu kontrolu prometa prvo verbalno a zatim i fizički nasrnula osoba koja je bila bivši policajac. U tom predmetu je postupajuća tužiteljica bila Mirzeta Begić (svjedok i supruga oštećenog u ovom konkretnom predmetu), koja je savjesno i u hitnom postupku predložila pritvor za napadača, što je nadležni sud i prihvatio. Nakon okončanja kaznenog postupka nadležni sud je donio pravomoćnu presudu za napadača na policajca T. O., te je napadač na T. O. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 mjeseci zbog kaznenog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Vezano za prethodan slučaj, sada imamo situaciju da je policajac T. O. osumnjičen za zlostavljanje u obavljanju službe muža iste tužiteljice, koja je štitila njegove interese kao žrtve u spomenutom kaznenom postupku i sada je svojim očima vidjela zlostavljanje svoga supruga, pri čemu ne treba velika sposobnost zaključivanja da je tada žrtva, a sada osumnjičeni, vidio da je sa oštećenim njegova supruga koja obavlja dužnost tužiteljice, što nije bila prepreka u njegovoj bezobzirnosti da zlostavlja u vršenju službe njenog muža.

Dakle, iz reakcija dijelova javnosti proizlazi da ni malo vjere ne treba imati u tužiteljicu kao svjedoka, također ni u oštećeng jer je njen muž, da ne treba vjerovati dokazima Federalne uprave policije, tužiteljstvu i sudu, a da se povjerenje u konkretnom slučaju može dati isključivo izjavama policajaca i njegove obrane.

Ovo je degutantno i zaista previše od osoba koje na sve moguće načine žele dokazati da su policajci djelovali savjesno u konkretnoj situaciji. Neka o tome odluči nadležni sud, jer jedino tako se može provesti pravičan i svrsishodan kazneni postupak. Također, generalno i kontinuirano je Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije snažno fokusirano na procesuiranje slučajeva vezanih za kaznena djela sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

U cilju zaštite policajaca i svih drugih službenih osoba iz agencija za provođenje zakona ovo Tužiteljstvo je odavno zauzelo stav da se u značajnoj većini situacija za napadače ili osobe koje prijete policajcima i službenim osobama traži pritvor, gdje god je takav napad bio većeg intenziteta. Također, da se te osobe procesuiraju u hitnoj proceduri i da se na sudsku politiku kažnjavanja tih osoba utiče stalnim izjavljivanjima žalbi u svim situacijama u kojima Tužiteljstvo nije zadovoljno izrečenim kaznama.

O tome dovoljno govori statistika i kvalitet rada ovog Tužiteljstva upravo na tim predmetima u svim prethodnim godinama koja je navedena i u godišnjem izvještaju Tužiteljstva za 2019. i za prethodne godine. Dakle, apsolutna namjera Tužiteljstva je da se napadači na policajce pritvore i kasnije strogo kazne.

Također, tužiteljica Begić, koja je svjedok u ovom predmetu, radi kao tužilac već dugo. Procesuirala je brojne osobe, od organiziranog kriminala, korupcije i brojnih drugih teških kaznenih djela, a i zamjenica je glavnog tužitelja. Prema reakcijama dijela javnosti na društvenim mrežama, sada je na “stupu srama”,, samo zato što je svjedočila onome o čemu je dala izjavu FUP-u i što je žrtva kaznenog djela, za koje je osumnjičen policajac, njen muž.

Da li treba dozvoliti tek tako da se zlostavljaju članovi njene obitelji, a da Tužiteljstvo šuti i ustukne pred nevjerojatnim pritiscima od pojedinaca, odvjetnika, neimenovanih članova Sindikata MUP-a TŽ od kojih se ogradio i sam Sindikat. Ne, neće, Tužiteljstvo neće sutiti na ovo, i ne samo u ovoj situaciji nego i u brojnim drugim situacijama.

Po određenim reakcijama javnosti, osuđuje se i ovo Tužiteljstvo što je postupalo ovako u konkretnoj situaciji, a nije u nekim drugim situacijama. To nimalo nije točno. Ovo Tužiteljstvo je i ranije procesuiralo policijske službenike za različita kaznena djela, uključujući i u određenim slučajevima i za krivično djelo zlostavljanje u službi.

To što je neko policijski službenik, ne daje mu za pravo da krši zakone, niti da zlostavlja građane u vršenju svoje službe, ko god da ti građani bili, jer kad bi se dalo takvo pravo onda bi smo podržavali različito postupanje ovog tužiteljstva da ne stremi legitimnom cilju da su svi građani jednaki pred zakonom.

Anomalije u policijskim strukturama, kao i u svim drugim državnim službama, uključujući i tužilaštvo i policiju, i izvršnu i zakonodavnu vlast, moraju biti predmet istraga i kaznenog gonjenja. To što je neko policajac ga ne amnestira od kaznene odgovornosti. Ovo Tužiteljstvo je, dakle, i ranije procesuiralo brojne policijske službenike za različta kaznena djela, gdje god i kada god su prikupljeni dokazi da su policajci počinili kaznena djela, što je u jednom predmetu podrazumijevalo i procesuiranje tadašnjeg komesara Uprave policije MUP-a TŽ. To dovoljno govori o radu i djelovanju ove institucije.

Paušalne ocjene dijela javnosti na društvenim mrežama, zasnovane na spinovima različitih osoba o ovom konkretnom predmetu, idu u smjeru satanizacije ovog Tužiteljstva i osoba koje rade u Tužiteljstvu. To neće i ne smije proći bez naše rekacije. Posebno je degutantna rečenica koja se provlači na društvenim mrežama o famoznoj rečenici “znaš li ti tko sam ja”, koju je navodno izgovorio oštećeni i njegova supruga, tužiteljica ovog Tužiteljstva. To je toliko puta oprobani spin da ga je suvišno i komentirati.

-Znaš li ti tko sam ja – u ovom Tužiteljstvu ne vrijedi ni za koga, uključujući i tužitelje i sve druge osobe, pa je velika sumnja da je onda netko tko obavlja ovu dužnost mogao izreči takvu rečenicu, ali neka to utvrđuje dalje nadležni sud.

U konkretnom predmetu spin se prepoznaje u činjenici, da oni koji ga prakticiraju, pokušavaju da pažnju javnosti presumjere sa zlostavljanja u vršenju službe za koje je osumnjičen policajac, na riječi koje navode policajci da su izrečene, a koje su za krivični postupak irelevantne jer nisu imale značaj ni aktivnog ni pasivnog otpora u izvršavanju njihove dužnosti.

Dakle, osnovanu sumnju da je policajac T. O. zlostavljao u službi građanina M.B (63) potvrdio je nadležni sud, a procjenjujući cijeli slučaj MUP TŽ je privremeno suspendirao ovog policajca, dakle i unutrašnja kontrola ove agencije za provođenje zakona temelji suspenziju na određenim dokazima.

Ali sve za što se pokušava “optužiti” ovo Tužiteljstvo, neće i ne može umanjiti i naštetiti sinergiji koje ima Tužiteljstvo sa MUP-om TŽ u zajedničkim naporima da se sve osobe, ma tko da su, ma što da rade i kakvu “moć” zamišljaju da imaju, procesuiraju za kaznena djela koja počine. Zato, orkestrirani napadi na Tužiteljstvo nas neće pokolebati, naprotiv, učinit će nas još jačim u namjeri da budemo primjer integriteta svim drugim institucijama u ovoj zemlji.

I na kraju, Tužiteljstvo TŽ ima mjesnu i stvarnu nadležnost za rad na ovom predmetu, ali obzirom na to da je žrtva kaznenog djela član obitelji tužiteljice ovog Tužiteljstva, pokrenuta je procedura da predmet bude prenesen drugom tužiteljstvu u Federaciji BiH na dalje postupanje, što je i bio zahtjev obrane osumnjičenog policajca T.O., navodi se u priopćenju Tužiteljstva TŽ./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

WHO

Sve više i više mladih ima jako teške simptome

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da diljem svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom."Vidimo sve više i više...