Hrvatski Medijski Servis

PRIPREMA ZA TERORISTIČKI NAPAD: Sljedeći tjedan zajednička vojna vježba EUFOR-a, te vojnih i policijskih snaga BiH

Pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) i bosanskohercegovačke vojske te policije izvest će idućeg tjedna vježbu u središnjim dijelovima zemlje, čiji je cilj priprema za suočavanje s izvanrednim situacijama poput terorističkih napada, najavili su u četvrtak u Sarajevu zapovjednik EUFOR-a general Anton Waldner te ministar sigurnosti Dragan Mektić, javlja Hina.

Vježba pod nazivom “Brzi odgovor 17” od 11. do 15. listopada bit će provedena u trokutu između Sarajeva te mjesta Kalinovik, istočno od glavnog grada, i Pazarić, koji se nalazi na jugu u pravcu Mostara.

To će biti prvi zajednička vježba bosanskohercegovačke vojske i policije te EUFOR-a u okviru “realističnog scenarija”, čiji je cilj provjera planova za reagiranje u kriznim situacijama, naveli su iz zapovjedništva EUFOR-a.

Zbog ove vježbe potkraj tjedna u BiH stiže dodatni kontingent vojnika i opreme iz Velike Britanije te s Kosova.

Sudjeluju svi

Ministar Mektić najavio je kako će u vježbi sudjelovati pripadnici svih policijskih agencija od državne do lokalne razine. Podsjetio je kako je BiH ranije imala iskustva s terorističkim napadima na koje nije adekvatno odgovorila pa je cilj uvježbati postupke nužne da bi se slične situacije bolje kontrolirale.

Austrijski general Waldner kazao je kako je cilj vježbe doprinijeti očuvanju stabilnosti uključujući suočavanje s potencijalnim terorističkim ugrozama koje su, kako je istaknuo, realna prijetnja za cijelu Europsku uniju.

Teroristički napad

Scenarij vježbe temelji se na pretpostavci niza terorističkih napada koji se mogu dogoditi nakon prirodnih katastrofa, kada država ima ograničene mogućnosti odgovora.

“Ovakav scenarij odabran je kako bi omogućio snagama BiH da ispitaju svoje snage i spremnost”, kazao je zapovjednik EUFOR-a.

EUFOR je u BiH 2004. godine naslijedio misiju očuvanja mira, koju su do tada provodile Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), a međunarodna vojna prisutnost u zemlji je s početnih 60 tisuća ljudi, koliko ih je raspoređeno potkraj 1995., neposredno po potpisivanju Daytonskog sporazuma, sada svedena na simboličnu brojku od oko 850 vojnika koji nadziru stanje u zemlji i pomažu u obuci pripadnika oružanih snaga BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte