Hrvatski Medijski Servis

PRIJETE SEPARATISTIMA Koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala u Jemenu

Foto: EPA

Koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala je u Adenu kao potpora jemenskoj vladi nakon što su separatisti koji traže neovisnost za južni Jemen preuzeli taj južni lučki grad, razdijelivši snage saveza koji je bio usredotočen na borbu s hutijskim pokretom povezanim s Iranom.

Koalicija sunitskih muslimana sa zapadnom podrškom rekla je da je napala područje koje je “izravna prijetnja” vladi Abd-Rabu Mansur Hadija, koju podupire Saudijska Arabija, a koja je privremeno smještena u Adenu. Nisu precizirali koji su bili ciljevi ni koje su poduzete vojne akcije.

“Ovo je samo prva operacija, slijedit će je druge … Južno prijelazno vijeće (STC) još uvijek ima izgleda da se povuče”, prenosi izjavu saudijska državna televizija.

Separatisti imaju potporu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Savez je zaprijetio vojnom akcijom ako separatisti ne napuste vladine vojne kampove koje su zaposjeli u subotu u tom gradu, privremenom sjedištu međunarodno priznate vlade, te ne prestanu s borbom.

Separatisti s potporom Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju suparničku agendu Hadijevoj vladi u pogledu budućnosti Jemena, no bili su ključna strana koalicije koja je intervenirala u državi Arapskog poluotoka 2015. protiv Hutija, nakon što je skupina zbacila Hadija s vlasti u glavnome gradu Sani 2014. godine.

Nasilje otežava napore Ujedinjenih naroda da zaustave rat u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi, a koji je osiromašenu zemlju doveo na rub gladi.

Zauzeli vladine vojne baze

Snage STC-a zauzele su vladine vojne baze i okružile obližnju praznu predsjedničku palaču. Najmanje je 30 ljudi ubijeno u borbama vladinih snaga i separatista tijekom 24 sata u Adenu, kazao je u subotu lokalni medicinski dužnosnik njemačkoj agenciji Dpa. Deseci drugih ranjeni su u nasilju, kazao je.

Humanitarna organizacija Liječnici bez granica objavila je da je pružila pomoć za 119 ranjenih u bolnici u Adenu tijekom 24 sata te da se nastavlja dovoženje ranjenih.

Mnogobrojni civili ostali su u svojim kućama s ograničenom zalihom vode.

Nakon upozorenja koalicije, STC je pristao na primirje. Zasad se ne zna jesu li se borbe nastavile.

UAE, ključni koalicijski član koji je naoružao i obučio tisuće južnih separatista, pozvao je na smirivanje situacije. Hadijska vlada pozvala je UAE da prestane podržavati južne snage./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte