Obilježena 24. godišnjica zločina nad Hrvatima i Bošnjacima u logoru Omarska

Predstavnici Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, te preživjeli logoraši i članovi obitelji ubijenih logoraša danas su obilježili 24. godišnjicu početka zatvaranja zloglasnog koncentracijskoglogora “Omarska” u Prijedoru.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković izjavio je za Fenu da je tijekom obraćanja preživjelih logoraša poslana jasna poruka da torture i patnje kroz koje su prošli nikad neće zaboraviti i da će svjedočiti o onome što se ogađalo, ali i da će dati doprinos suživotu, pomirenju i toleranciji.

Dodao je da je još jednom upućen poziv da svi koji su odgovorni za te zločine trebaju odgovarati, te da treba početi govoriti o organiziranom i sustavnom planiranju i izvršenju zločina genocida u BiH.

Mešković je istakao da je danas položeno i cvijeće ispred tzv. “Bijele kuće”, objekta u logoru “Omarska” iz kojeg se nijedan logoraš koji je u njega ušao nije vratio živ.

Koncentracijski logor “Omarska” bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, s područja općine Prijedor. Kroz logor je od svibnja 1992. prošlo više od 8.000 osoba koje su svo vrijeme bile izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, te ubojstvima.

U logoru je ubijeno oko 700 logoraša, a na desetine žena je bilo izloženo ssustavnom izrabljivanju i silovanjima.

Za zločine počinjene u tom logoru pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21, Mlađo Radić na 20, Miroslav Kvočka na sedam, Momčilo Gruban na sedam, Milojica Kos na šest, te Dragoljub Prcać na pet godina zatvora. /Fena/HMS/

Najnovije