PAUL MCCARTNEY

Prije 80 godina rođen je jedan od najvažnijih pop glazbenika

Na današnji dan prije 80 godina, 18. lipnja 1942., u Livepoolu je rođen jedan od najznačajnijih pop glazbenika svih vremena – Paul McCartney.
James Paul McCartney, britanski skladatelj, pjevač i instrumentalist, suosnivač je i basist legendarne skupine The Beatles te dio najuspješnijeg i najutjecajnijega skladateljskog tandema (Lennon – McCartney) u povijesti popularne glazbe, piše Bljesak.info.
Rođen i odrastao u liverpoolskoj radničkoj obitelji, prva je glazbena iskustva stjecao od oca, amaterskoga jazz-glazbenika i pijanista u mjesnom sastavu. Godine 1954. upoznaje Georgea Harrisona, a tri godine poslije priključuje se skiffle-sastavu Johna Lennona The Quarry Men, iz kojega će se 1960. razviti izvorna postava The Beatlesa.
S tim je sastavom McCartney najviše pridonio popularnoj glazbi. Glazbenik s izrazitim melodijskim darom, njegove su pjesme odražavale ekstrovertnu energiju i mladenački optimizam, ali i trajan smisao za inovaciju.
Umjetnička znatiželja i inovativnost ogledaju se najjasnije u skladbi “Eleanor Rigby” (s albuma Revolver, 1966), gdje se prepoznaje sklonost prema baroknoj glazbi. McCartneyeva muzikalnost uočljiva je i u drugim pjesmama koje je napisao sâm, ili uz minimalan Lennonov doprinos: “I’ll Follow The Sun”, “I Saw Her Standing There”, “All My Loving”, “Hey Jude”, “Lady Madonna”, “Things We Said Today”, “Here, There and Everywhere”, “I’ve Just Seen a Face”, “Long and Winding Road”, “Blackbird” i dr.
Atipična pop-balada “Yesterday” (1965) u cijelosti je njegovo djelo, snimljeno bez pratnje ostalih članova skupine, samo uz akustičnu gitaru i gudački kvartet. Melodijska i izvedbena zaokruženost McCartneyevih skladba većinom je proizlazila iz njegova instinkta, iz harmonijskih prosudbi zasnovanih na savršenom sluhu.
Nakon raspada Beatlesa uspio je zadržati i proširiti popularnost, podjednako na samostalnim albumima kao i na ostvarenjima sa skupinom Wings, osnovanom 1971 (jezgru koje su činili gitarist Denny Laine i tadašnja supruga Linda McCartney).

Snimljen u kućnoj produkciji, prvijenac McCartney (1970), te drugi album Ram (1971) razotkrili su autorov opušteni šarm, ali i glavne slabosti: povremeni nedostatak autorske dubine i sklonost dopadljivim, banalnim rješenjima koja u suradnji s Lennonom nisu u većoj mjeri dolazila do izražaja.

Njegov ključni rad nakon Beatlesa je Band on the Run (1973), treći studijski album Wingsa, koji sadržava neke njegove najbolje i najpoznatije skladbe (npr. “Jet”, “Mrs. Vandebilt”, te naslovnu; sve tri objavljene su i u formatu singla). Unatoč slabijim ocjenama kritike, iduće albume (Venus and Mars, Wings at the Speed of Sound) publika je primila podjednako dobro.

Snimke zabilježene na američkim nastupima 1975. i 1976. iskorištene su za trostruki koncertni album Wings over America, a u sklopu iste turneje sastav je (21. rujna 1976) nastupio i u Zagrebu. Nakon slabo prihvaćenog albuma Back to the Egg (1979) McCartney je karijeru nastavio samostalno.
U usporedbi s ostalim članovima Beatlesa, McCartneyevo se stvaralaštvo nakon razlaza skupine pokazalo komercijalno najuspješnijim. U temeljito orkestriranoj pjesmi “Live and Let Die” (1973), skladanoj za istoimeni film o Jamesu Bondu, obnovio je suradnju s producentom i aranžerom Beatlesa Georgeom Martinom. Od kasnijih ostvarenja valja izdvojiti singlove “Mull of Kintyre” (1977), “Ebony and Ivory” (1982., u suradnji sa Steviejem Wonderom), “Say Say Say” (1983., s Michaelom Jacksonom), “No More Lonely Nights” (1984), “Hope of Deliverance” (1992), i dr.
Duo The Fireman, kojeg je osnovao 1993. s Martinom Gloverom Youthom, okušao se i u eksperimentalnim formama; snimili su tri albuma ispunjena elementima elektroničke i ambijentalne glazbe, te alternativnog rocka. McCartney je stvarao i u području klasične glazbe, te je objavio albume Paul McCartney’s Liverpool Oratorio (1991), Standing Stone (1997), Working Classical (1999), Ecce Cor Meum (2006) i Ocean’s Kingdom (2011). Tijekom karijere prodao je više od 200 milijuna albuma i osvojio 18 nagrada Grammy. Skladba “Yesterday”, s više od 3000 različitih obradba, jedna je od najizvođenijih u povijesti. Za doprinos u području glazbe i kulture britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je u ožujku 1997. vitešku titulu (Sir). Godine 2010. dobio je nagradu Gershwin Kongresne knjižnice SAD-a. (Izvor: Hrvatska enciklopedija”) /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije