Prijatelji i saveznici čestitali Putinu, zapadni lideri kažu da su izbori bili nelegalni

Prijatelji i saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina brzo su mu čestitali na pobjedi na izborima, ali su zapadni lideri osudili ono što su nazvali nelegalnim izborima.

Peking je čestitao Putinu, rekavši “Kina i Rusija su jedna drugoj najveći susjedi i sveobuhvatni strateški kooperativni partneri u novoj eri”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je da će predsjednik Xi Jinping i Putin “nastaviti održavati blisku razmjenu, voditi dvije zemlje kako bi nastavili održavati dugogodišnje dobrosusjedsko prijateljstvo, produbljujući sveobuhvatnu stratešku koordinaciju”.

Bivši ruski lider Dmitrij Medvedev odgovorio je mnogo prije objavljivanja konačnih rezultata, objavivši na Telegramu: “Čestitam Vladimiru Putinu na njegovoj sjajnoj pobedi na izborima”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio: “Srpski narod je s radošću dočekao pobjedu predsjednika Putina jer u njemu vidi velikog državnika i prijatelja na kojeg uvijek možemo računati i koji će bdjeti nad našim narodom”.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je: “Naš stariji brat je trijumfirao, što je dobro za svijet”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da izbori nisu bili slobodni i pošteni i da su bili zasnovani na represiji i zastrašivanju. Borrell je dodao da će 27 zemalja EU objaviti zajedničko priopćenje o izborima kasnije danas.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je rezultat kao nelegitiman.

– Svi u svijetu razumiju da je ova osoba, kao i mnoge druge kroz povijest, postala bolesna od moći i da se neće zaustaviti ni pred čim da vlada zauvijek – rekao je.

– Nema zla koje ne bi učinio da zadrži svoju osobnu moć. I nitko na svijetu ne bi bio zaštićen od ovoga – dodao je.

Francuska je objavila da su izbori održani usred “represije” i pozdravila “mnoge” Ruse koji su demonstrirali svoje protivljenje.

– Uvjeti za slobodne, pluralističke i demokratske izbore nisu ispunjeni – priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je trodnevno glasanje održano usred “sve veće represije nad civilnim društvom i svim oblicima opozicije režimu”.

– Francuska pozdravlja hrabrost mnogih ruskih građana koji su mirno demonstrirali svoje protivljenje ovom napadu na njihova osnovna politička prava – dodaje se./F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img