Sve vijesti

OPĆA SKUPŠTINA UN-A

Prihvaćena jordanska rezolucija o Gazi; Hrvatska protiv, BiH za

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju koju je u ime Arapske lige predložio Jordan, a koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje. Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su glasovale protiv usvojene rezolucije, dok je Bosna i Hercegovina glasovala za usvajanje rezolucije.

Jordanska rezolucija usvojena sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih. Također je odbijen i amandman koji je predložila Kanada, a u kojem su tražili da se imenom navodi Hamas kao počinitelj napada na Izrael i organizacija koja drži taoce. U amandmanu se nedvosmisleno odbacuju i osuđuju teroristički napadi Hamasa 7. listopada i zarobljavanje talaca te poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenika.

Foto: TWITTER

Ključne odredbe usvojene rezolucije, koja je neobvezujući izraz većinskog stajališta država članica UN-a. Međutim iako neobvezujuća ima simboličnu važnost, posebno jer je Vijeće sigurnosti blokirano. Više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s ratom nije prošlo ili su na njih stavile veto SAD ili Rusija i Kina.

Rezolucija Opće skupštine UN-a je tako prvi službeni odgovor Ujedinjenih naroda na sukob na Bliskom istoku koji je započeo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, 7. listopada, u kojemu je ubijeno preko 1400 ljudi, mahom civila.

U rezoluciji se posebno ne spominje militantna skupina Hamas, koja ima vlast u Gazi.

Rezolucija poziva na ‘trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje’ i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i ‘stalno, dostatno i nesmetano’ pružanje osnovnih životnih zaliha i usluga u Pojas Gaze. Osuđuje se ‘sva djela nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sva djela terora i neselektivnih napada, kao i sva djela provokacije, poticanja i razaranja’.

Također se poziva na ‘trenutačno i bezuvjetno oslobađanje’ svih zarobljenih civila te se zahtijeva njihova sigurnost, dobrobit i humano postupanje u skladu s međunarodnim pravom./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...