HP MOSTAR

Prigodne marke Hrvatske pošte Mostar „EUROPA 2020. – Drevne poštanske rute“

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke „Europa 2020. – Drevne poštanske rute“. Ovo izdanje izdaje se pod okriljem PostEuropa i svake godine jedna je zajednička tema za sve članice.

Rimske legije su bile vezane s Rimom cestama kojima se odvijala prva pošta. Rimsku glasničku službu, u početku zvanu vehiculatio kasnije cursus publicus, osnovao je car August između 27. i 20. godine prije Krista.

Za cara Septimija Severa (193. – 211.) cursus publicus podijeljen je u dva dijela: brzi (cursus velox) i spori (cursus claburalis). Kao motivi na markama izabrana su kola te srebrni denar rimskog konzula L. Saufeiusa (152. godina prije Krista). Kovanica na reversu prikazuje Viktoriju koja vozi bigu (dvopreg), a na aversu glavu božice Rome. Novčić se nalazi u Franjevačkom Muzeju Samostana sv. Ante na Humcu, na području kojim je još od prvoga stoljeća prolazila vrlo značajna vojna cesta Salona (Solin) – Bigeste (Ljubuški) – Narona (Vid).

Autor likovnog rješenja je Marin Musa, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja 2020. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NASTAVAK 11. LIPNJA

U Španjolskoj razmišljaju o mogućnosti igranja pred navijačima

Španjolski koordinator za hitne slučajeve u zdravstvu Fernando Simon izjavio je kako tamošnje ministarstvo zdravstva razmišlja o mogućnosti dopuštenja dolaska gledatelje na stadione kada...