Hrvatski Medijski Servis

“PRIČAJU NAM PRIČE, A GODINAMA NAS UNIŠTAVAJU” Aluminij ne može računati na povlaštenu cijenu struje

Foto: Hina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine   odbacila je  zahtjeve da osigura opskrbu električnom energijom Aluminijskog kombinata iz Mostara po subvencioniranim cijenama, istaknuvši kako nema ni ovlasti niti želi zbog spašavanja jedne tvrtke tjerati u gubitke drugu, u konkretnom slučaju Elektroprivredu Herceg-Bosne.

“Cijena električne energije se formira na tržištu električne energije i Vlada Federacije BIH nema načina niti mehanizma na bilo koji način utjecati na nju. Ona je strogo dirigirana ponudom i potražnjom kao i utjecajem velikih proizvođača na tržištu”, stoji u očitovanju entitetske vlade dostavljenom medijima nakon sjednice na kojoj je razmatrano stanje u mostarskom Aluminiju koji se nalazi pred zatvaranjem jer više nije u stanju kupovati električnu energiju nužnu za proizvodnju.

Vlada je izašla sa svojim stajalištem, nakon što su pred njezino sjedište u Sarajevu stigli deseci radnika Aluminija koji su tražili pomoć za njihovu tvrtku.

“Pričaju nam priče a godinama nas uništavaju”, kazao je novinarima jedan od radnika Željko Damjanović.

Elektroprivreda Herceg-Bosne odbija isporučivati struju Aluminiju koji je do sada nagomilao dug od gotovo 300 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 milijuna eura.

Direktor Aluminija Dražen Pandža najavio je kako će zbog toga kombinat od subote najvjerojatnije početi komplicirani postupka gašenja cjelokupne proizvodnje.

Hrvatski zastupnici u parlamentima države i Federacije BiH ranije ovog tjedna su ultimativno zatražili od vlade Federacije BiH da nađe način kako pomoći Aluminiju uz ocjenu kako bi gašenje proizvodnje u toj tvornici imalo nesagledive štetne posljedice.

Iz vlade su na to odgovorili porukom kako su u proteklim godinama radili sve što su mogli da pomognu tvrtki no da se ona na tržištu nije snašla i nastavila je svake godine gomilati gubitke, uključujući dugovanja za isporučenu električnu energiju.

Najavili su kako su spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da se kompanija sačuva no za to je potreban strateški partner a jedino na čemu će vlada inzistirati je da prodaja vlasničkog udjela ne smije utjecati na smanjenje sadašnjeg broja zaposlenih kojih je oko 900.

“Aluminij Mostar kao značajan gospodarski subjekt traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i uposlenika kako bi ovo teško razdoblje bilo premošteno i uspješno završen proces njegova restrukturiranja”, stajalište je vlade Federacije BiH koja je vlasnik 44 posto dionica tvrtke.

Dodatnih 44 posto u rukama je malih dioničara a Hrvatska je vlasnik preostalih 12 posto.

Jedini spas za Aluminij je ulazak strateškog investitora u tu tvrtku. Do sada se kao zainteresirani partner javio britansko-švicarski koncern Glencore no zanimanje za kupnju mostarskog kombinata pokazala je i tvrtka pod nazivom “WAQT Trade” iz Dubaija.

Kako u četvrtak prenosi “Dnevni avaz” ta je tvrtka poslala pismo namjere federalnoj vladi u kojemu je potvrdila zanimanje za kupnju većinskoga vlasništva u posrnulom mostarskom kombinatu.

Njihova je nakana kupiti 44 posto dionica u vlasništvu vlade FBiH i još 12 posto dionica malih dioničara što je ukupno 56 posto vlasništva u Aluminija. Tim paketom dionica osigurali bi sebi većinsko odlučivanje u svim daljnjim potezima.

Tvrtka “WAQT Trade” je spremna zadržati sve zaposlenike i jamči dugoročno povećanje proizvodnje na 300 tisuća metričkih tona sirovine jer, kako navode u pismu, imaju veliko iskustvo u proizvodnji aluminija.

„Veoma smo zainteresirani za kupnju Aluminija jer smo prepoznali nekoliko konkurentskih prednosti. Naročito želimo istaknuti zemljopisnu poziciju, nisku stopu poreza na dobit, kvalificiranu radnu snagu, kao i konkurentnu cijenu rada”, navode u pismu namjere./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte