PREPOLOVLJENA DOBIT Pivarima u BiH gorak ukus od profita

Pet najvećih pivovara u BiH je u prošloj godini poslovalo pozitivno, ali je njihova dobit u odnosu na 2017. godinu prepolovljena.

Pokazuju ovo podaci portala Akta.ba, prema kojima je “Tuzlanska pivara” ostvarila dobit od 4,17 milijuna KM, “Banjalučka pivara” 1,82 milijuna KM, “Sarajevska pivara” 655.088, “Hercegovačka pivovara” 113.246, dok je “Bihaćka pivara” poslovala u plusu od 74.115 maraka.

Kada je riječ o prihodima, na prvom mjestu je “Banjalučka pivara” s nešto više od 47 milijuna maraka, dok je iza nje “Sarajevska pivara”, koja je u 2018. godini prihodovala 37,52 milijuna maraka.

Stručnjaci smatraju kako ovi rezultati nedvosmisleno pokazuju kako se domaće pivovare sve teže bore pod pritiskom uvoznih tržišta poput Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Igor Gavran, ekonomist koji je dobro upućen u ovu oblast, kaže kako u posljednjih nekoliko godina uvozne pivovare imaju apsolutnu dominaciju, kako u tržišnom učešću, tako i u ostvarenim prihodima i profitabilnosti, dok je za domaće impresivan uspjeh sama činjenica da još opstaju i bore se svojim skromnim resursima. U pitanju su, kako kaže, globalne korporacije i svjetski lideri u ovoj industriji koji su preko pivovara u susjednim državama odavno “okupirali” bh. tržište,pišu Nezavisne novine.

Dodaje kako domaći proizvođači godinama ukazuju na nelojalnu konkurenciju i dampinške cijene, ali da je sve to uzaludan posao.

“Uvozno pivo dominira na tržištu, a domaće, iako osvaja priznanja za vrhunsku kvalitetu, teškom mukom opstaje i uopće dolazi do potrošača. Jedina mjera koja je neznatno pomogla domaćim pivarima bila je izmjena Zakona o trošarinama, koja je omogućila neznatno niže opterećenje za manje pivovare u koje i većina njih spada, ali inicijalni prijedlog koji bi napravio suštinsku razliku nije prihvatio parlament i usvojeno rješenje je bilo tek simbolično, a ne značajno poboljšanje”, smatra Gavran.

Kaže kako se stanje može promijeniti kombinacijom strateške podrške poslovanju domaćih proizvođača i kreiranjem povoljnog poslovnog okruženja sa striktnom primjenom propisa i sankcioniranjem svih oblika njihovog kršenja od strane uvoznika i stranih pivovara.

“Ogromnu razliku mogu napraviti i građani, tako što će prepoznati prednosti koje izbor domaćeg proizvoda donosi za njih i cijelo gospodarstvo. Kvaliteta je vrhunska, samo mu treba dati priliku”, zaključio je on.

Inače, analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuje kako u posljednje tri godine dolazi do stalnog pada uvoznih cijena.

Prosječna cijena domaćeg piva je veća za oko 40 KM po hektolitru u odnosu na uvozne cijene, što pokazuje nepovoljan položaj domaćih u odnosu na uvozna piva.

U Grupaciji proizvođača piva u BiH ranije su upozorili kako cijene sirovina za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog prijevoza, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija s uvoznom cijenom piva trebala biti suprotna padu, a što naravno nije slučaj./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TVORNICA ZA PRERADU RAJČICA

Plenković i Čović položili kamen temeljac Podravkine tvornice

Danas je, u mjestu Kruševo pored Mostara, postavljen kamen temeljac Podravkine "Tvornice za preradu rajčica", a postavili su ga Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej...