Prenosi li trudnica alergije na svoje dijete? Evo što kažu liječnici

Studija na 500 žena koje su tada bile trudne ili su nedavno rodile otkrila je da je; zbog brige da djetetu ne izazovu alergiju; četvrtina njih u drugom stanju prestala jesti orašaste plodove, njih 20% odreklo se hrane s glutenom, a 16% je pazilo i da u organizam ne unesu pelud.

Uz to, 57% je brinulo i hoće li svoje postojeće alergije prenijeti na dijete; s tim da je 41 % trudnica patilo od peludne groznice, nisu znale trebaju li nastaviti sa svojim lijekovima i smatrale su da su loše informirane.

Liječnica opće prakse i stručnjakinja za obiteljsko zdravlje dr. Shireen Emadossadaty naručila je spomenuto istraživanje kako bi u sklopu tjedna svjesnosti o alergijama (24.-30. travnja) razotkrila razne mitove o alergijama u trudnoći.

“Razumljivo je da mnoge buduće mame brinu zbog alergija i prenošenja preosjetljivosti na svoje dijete, no neka istraživanja pokazuju da izloženost uobičajenim alergenima poput peludi, orašastih plodova i jaja tijekom trudnoće zapravo može biti korisna”, kazala je.

A dok danas 22% trudnica smatra da nema dovoljno informacija o alergenima i utjecaju na bebe, prije par desetaka godina to je brinulo čak 40% njih. Danas će se, kaže istraživanje, 42% budućih mama s takvim pitanjem obratiti primaljama, 37% liječnicima, dok će 27% njih odgovore potražiti na Googleu, prenosi Večernji.

“Kao i s toliko stanja u trudnoći, i s alergijama se javlja mnogo mitova i poluistina”, kaže Emadossadaty i dodaje da trudnoća nije razlog da žene s alergijama trpe i pate. Evo što još kaže, koja su vjerovanja o alergijama istine, a koja mitovi:

– mit je da se alergije pogoršavaju sa svakim izlaganjem alergenu

– istina je da se simptomi peludne groznice mogu pogoršati tijekom trudnoće

– mit je da su alergija i intolerancija isto; iako neki simptomi mogu biti slični, intolerancije na hranu mogu uzrokovati nadutost, nelagodu u trbuhu, i sl., dok alergije mogu biti opasne po život

– istina je da peludna alergija nekad tijekom godina može proći ili se ublažiti

– mit je da med može smanjiti simptome alergije na pelud/HMS/

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....