Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Preminuo Lennart Johansson, otac Lige prvaka

Nakon kraće bolesti u 89. godini preminuo je nekadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson, koji je na čelu Europskog nogometnog saveza bio 17 godina, objavio je Švedski nogometni savez.

Jedna od njegovih najvećih ostavština u europskom nogometu je dovršenje preoblikovanja europskih klupskih natjecanja, a za vrijeme njegova mandata utemeljena je Liga prvaka pa ga se naziva i ocem Lige prvaka. Johansson je na čelu UEFA-e bio od 1990. do 2007. godine, kad ga je na Izbornom kongresu pobijedio nekadašnji francuski nogometni velikan Michel Platini.

Johansson se 1998. godine kandidirao i za poziciju predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA), ali je izgubio od Švicarca Seppa Blattera.

Vijest o Johanssonovoj smrti potvrdili su i iz FIFA-e te najavili da će ga se prisjetiti na današnjem kongresu u Parizu.

“Vijest o smrti Lennarta Johanssona slomila mi je srce. Bio je prijatelj i neprocjenjiv izvor mudrosti i inspiracije. Bit ću mu zauvijek zahvalan što je bio predsjednik UEFA-e kad sam 2000. godine pristupio toj organizaciji. Od tada, Lennart je bio uzor po pitanju profesionalizma i, što je najvažnije, humanosti”, napisao je u svojoj poruci predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

O Johanssonovu značaju u domovini najbolje svjedoči podatak da je njegovim imenom nazvan trofej koji se svake godine dodjeljuje nogometnom klubu koji osvoji naslov prvaka Švedske./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte